Elkezdődött a betakarítások időszaka

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrség a mezőgazdasági járművek közlekedésével kapcsolatos fokozott baleseti kockázatra, valamint a vonatkozó közlekedési szabályok betartására hívja fel a figyelmet.

A nyári betakarítások időszakában Zala megye közúti közlekedésében is megélénkül a mezőgazdasági vontatók, lassú járművek (traktorok), önjáró munkagépek (kombájnok) forgalma. A közlekedésben résztvevők gyakran találkozhatnak a velük azonos, vagy párhuzamos útfelületen közlekedő, vagy azt keresztező, különböző kategóriákba sorolható járművekkel, valamint terményekkel megrakott járműszerelvényekkel, melyek közlekedése fokozott baleseti kockázatot rejt magában.

A mezőgazdasági vontatók, lassú járművek, valamint önjáró munkagépek kizárólag akkor vehetnek részt a közúti közlekedésben ha:

- Azt közúti jelzőtábla nem tiltja, vagy ha tiltja a jelzőtábla, de a mezőgazdasági munkaterület másként nem közelíthető meg.

- Érvényes hatósági jelzéssel, engedéllyel, kötelező felelősségbiztosítással rendelkezik és megfelel a vonatkozó műszaki előírásoknak (világító és jelzőberendezések, fékberendezés).

- A zöld ,,M” betűjelű forgalmi rendszám használatára vonatkozó speciális szabályokat a jármű vezetője betartja (indítónapló eseményszerű vezetése, határozat). Amennyiben a jármű vezetője az előírásokat nem tartja be, úgy az intézkedő rendőr a hatósági engedélyt a vonatkozó jogszabály alapján köteles elvenni.  

- Leszerelt vágóasztallal közlekedik.

- A túlméretes jármű, az adott út kezelőjének útvonalengedélyével rendelkezik.

- A fenti járművek a gumiabroncsaikra tapadt sarat és egyéb szennyeződéseket a közútra történő felhajtás előtt, illetve az úttestre felhordott szennyeződéseket letakarítják. 

- A szállított terményt letakarják.  

A rendőrség arra kéri a közlekedésben résztvevő járművek vezetőit, hogy a közlekedés biztonsága érdekében a nagyméretű mezőgazdasági járműveket, a terményszállító tehergépkocsikat fokozott figyelemmel közelítsék meg, legyenek türelmesek, előzékenyek és segítsék az ilyen jellegű járművek közlekedését.

A rendőrhatóság jogkörében eljárva, jogalkalmazóként a közlekedésben résztvevők testi épsége, vagyonbiztonsága érdekében köteles eljárni, illetve intézkedni. A fenti szabályok, valamint a rendeletekben előírt normák folyamatos betartása a közlekedők, valamint betakarításban dolgozó gazdasági társaságok, magánszemélyek közös érdeke.    

<< Vissza az előző oldalra