Valenciában a Csongrád megyei Tanyaprogram

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság külterületi Tanyaprogramja képviselte Magyarországot az Európai Unió SELPE programja keretén belül szervezett konferencián.

A „Sharing Experience in Local Policing in Europe" azaz, „A helyi rendészeti tapasztalatok megosztása Európában” című rendezvényen Magyarországról M. Toronykőy Márta r. alezredes, a CSMRFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője, és Nagy Ildikó r. főhadnagy a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kiemelt főreferense vett részt a szemináriumon.

 

A spanyolországi Valenciában a meghívott országok hazájuk közösségi rendészeti programjai közül a „legjobb gyakorlatokat” mutatták be. A rendezvényt Miquel Domínguez Valencia város közbiztonságért felelős alpolgármestere, valamint Andrés Rabadán Cañada Valencia város rendőrségének főkapitánya nyitotta meg. Ezt követően a SELPE program általános bemutatása következett, valamint szó volt a helyi kezdeményezésű rendészeti modellekről, és a közösségi rendészeti modellek európai alkalmazásáról.

 

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a „Külterületek biztonsága - Tanyaprogram” elnevezésű magyar projektet mutatta be angol nyelven. Az előadás Csongrád Megye speciális adottságairól és a „Tanyaprogram” komplex bűnmegelőzési projekt kapcsán végrehajtott feladatokról szólt.

 

A SELPE szemináriumon tizenhat közösségi rendészeti programról kaptak tájékoztatást a meghívott országok képviselői. A személyes találkozás alkalmával a delegált államok különböző szakmai témákat is megvitathattak, illetve értékes információkhoz jutottak egymás tevékenységével kapcsolatosan. Mindezen tapasztalatok hosszú távon hozzájárulnak a Magyarországon végzett bűnmegelőzési munka hatékonyságának növeléséhez, és ezáltal a lakosság szubjektív biztonságérzetének javítása érdekében végzett prevenciós munka fejlesztéséhez is.

 

Összességében megállapítható, hogy a Csongrád Megyei Rendőr- főkapitányság külterületi biztonsági programja a nemzetközi mezőnyben teljes mértékben megállta a helyét. A tizenhat éve működő tanyaprogram jó magyarországi példája volt annak a közösségi rendészeti tevékenységnek, amelynek szerepe az Európai Unióban jelenleg is prioritást élvez. 

<< Vissza az előző oldalra