Rendészeti szakterület

Közrendvédelem

A rendőrség a közbiztonság és a közrend védelme érdekében folytatott – a külső szemlélő számára talán a legtöbbször észlelhető – tevékenysége a közterületek rendjének fenntartása. Jellemzően a gépkocsizó vagy gyalogos járőrszolgálatot ellátó egyenruhás rendőrök végzik a közterületek és nyilvános helyek rendőri ellenőrzését, meghatározott személyek, területek, létesítmények vagy értékek védelmét és közbiztonsági ellenőrzését.

Baleset-megelőzés

Magyarországon a baleset-megelőzés törvényből fakadóan állami feladat, mely szervezett formában a rendőrség irányítása mellett egyes állami szervek és társadalmi szervezetek együttműködésével valósul meg.

Határrendészet

A Rendőrség egyik legmarkánsabb, a 2008. január 1-i Schengeni övezethez való csatlakozás kezdete óta a korábbi önálló Határőrségtől örökölt feladata az ország határainak őrzése és a határforgalom ellenőrzése.

Igazgatásrendészet

Az igazgatásrendészet a bűnügy és a közrendvédelem mellett a rendőrség egyik szolgálati ága, amely két nagy szakterületet, a szabálysértést és a rendészetet foglalja magába.

Közlekedésrendészet

A közlekedésrendészet munkatársainak elsődleges célja a közlekedés biztonságosabbá tétele, ebből adódóan feladataik is a közlekedés valamennyi területére
– legfőképpen a közúti-, a vízi- valamint a légi közlekedésre – kiterjednek, és elsősorban a személysérüléssel járó balesetek megelőzésére irányulnak.