A téli közlekedés veszélyeire figyelmeztettek Szegeden

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága preventív közlekedésbiztonsági akciót tartott Szegeden. A téli közlekedés veszélyeire és a megelőzés fontosságára figyelmeztették a járművezetőket.

A 2020. január 14-én 10 órától tartott ellenőrzés célja a téli közlekedés veszélyeire történő figyelemfelhívás volt, emellett vizsgálták a személygépjárművek műszaki állapotát, valamint a téli gumik használatát. Amennyiben a rendőrök hiányosságot tapasztaltak, a feltételek fennállása esetén a helyszíni bírság vagy feljelentés helyett figyelmeztettek. Azoknak a sofőröknek, akiknél mindent rendben találtak jégkaparót adtak át.

A rendőrség az alábbiakat tanácsolja:

- A köd, a szitáló hó, a csúszós utak mindennapossá válnak. Szinte egész nap, de főleg éjszaka és hajnalban jellemző a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és a csúszós utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván.

- Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, a rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.

- A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, amely főleg az autópályákon nagy sebességgel való közlekedés esetén akár életet is menthet. A téli gumik használata a csapadék kellő elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosítja. Minden járműre csak olyan méretű gumiabroncsot szabad felszerelni, melyet a járműgyártó cég meghatározott. A nyári gumi 7 C° fok alatt már nem teljesíti feladatát.

- A téli hónapokban számos közúti közlekedési baleset, amelyben gyalogos sérül meg, az észlelhetőség hiánya miatt következik be. A láthatósági – fényvisszaverő – eszközök használata életmentő lehet lakott területen kívül és belül, sötétben, illetve jó látási viszonyok között egyaránt, így a mellény viselése ajánlott azokban az esetekben is, amikor az éppen nem kötelező. A láthatósági mellény mellett vagy helyett a nem sötét, jól látható, hétköznapi ruházat viselése is sokat jelenthet egy-egy baleset bekövetkezésének megelőzésében.

- Az állati erővel vont járművek, valamint a mezőgazdasági gépek által felhordott sár, csúszóssá teheti az utakat. Felhívjuk a járművezetők figyelmét, hogy földútról szilárd burkolatú útra való ráhajtás előtt a járműről a rátapadt sarat – amely a szilárd burkolatú utat beszennyezheti – el kell távolítani!

- Lehetőség szerint fel kell szerelni a gépkocsikat olyan eszközökkel (seprű, jégkaparó, jégoldó, páramentesítő, kesztyű), amelyekkel a szélvédőt, oldalablakokat kényelmesen és gyorsan átláthatóvá tehetjük. A szabadban éjszakázó járművek vezetői – a biztonságos közlekedés körülményeinek biztosítása érdekében – 10-15 perccel hamarabb kezdjék el az elindulásuk előkészületeit. Ezalatt bekapcsolhatják az ablakfűtést, tükörfűtést, páramentesítőt és a kilátást gátló jég, vagy hó eltávolítását is el tudják végezni. Pár perc ráfordítással sokat tehetnek saját és mások testi épségének megóvása érdekében!

- Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is. Érdemes tájékozódni az Útinformnál az út- és időjárási viszonyokról. Előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor nem érdemes kockáztatni, és biztonságosabb, ha más közlekedési eszközzel (például vonattal) indulunk útnak.

… hogy mindenki hazaérjen!

<< Vissza az előző oldalra