Az ünnepek alatt is óvatosan!

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

A téli időjárási körülmények közti közlekedés fokozott figyelmet és óvatosságot kíván meg a járművezetőktől és a gyalogosoktól is.

A balesetek egyik jellemző oka, hogy a közlekedésben résztvevők nem a megváltozott időjárási-, látási-, és útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezetik járműveiket. A gyalogosok, kerékpárosok részére az észlelhetőség hiányosságai jelentenek veszélyt.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a csúszós, jeges utakon fokozott figyelemmel és körültekintéssel vezessenek! Vegyék figyelembe, hogy az utakon száraz és vizes útszakaszok hirtelen válthatják egymást! A felüljárók és hidak megközelítésére különösen figyeljenek, hiszen itt gyakoribb a jegesedés!

A rosszabb látási viszonyok miatt célszerű nagyobb követési távolságot tartani és az útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezetni! Kerüljék a hirtelen kormány-, vagy fékmozdulatokat, ehelyett a sebességet – amennyiben lehetőség van rá - gázlevétellel és motorfékkel csökkentsék!

A gépkocsival közlekedők jól működő ablaktörlővel, megfelelően működő páramentesítővel, téli ablakmosó folyadékkal, jégoldó sprayvel és kézi jégkaparóval induljanak el otthonról! Ha hosszabb útra indulnak, szükségük lehet meleg italra, takaróra, akár hóláncra, vagy vontatókötélre is. Ezeket is tanácsos bekészíteni a gépjárművekbe! Indulás előtt kísérjék figyelemmel a közlekedéssel és az időjárással kapcsolatos híradásokat!

Lakott területen belül és kívül egyaránt számítani kell az úttest mellett, illetve az úttest szélén haladó gyalogosokra, kerékpárosokra. Figyeljenek egymásra!

A biztonságos közlekedés alapfeltételei a láthatóságot segítő eszközök. Így a kerékpárosoknál a prizmák és a jól működő világítások, illetve a láthatósági mellény, a gyalogosoknál pedig a láthatósági mellény beszerzése és viselése életet menthet.

 

Kérjük, fogadják meg tanácsainkat, hogy az ünnep valóban ünnep lehessen a közlekedés valamennyi résztvevője számára! Mindenkinek balesetmentes közlekedést kívánunk!

 

<< Vissza az előző oldalra