Baleset-megelőzés Balatonfenyvesen és Öreglakon

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság

A Fonyódi Rendőrkapitányság baleset-megelőzési szakemberei több rendezvényre is ellátogattak a hétvége folyamán.

A balatonfenyvesi kisvasút napon és az öreglaki falunapon is baleset-megelőzési standdal készültek a meghívott előadók 2019. szeptember 7-én. Az érdeklődő felnőttek és fiatalok KRESZtesztet, míg a legkisebbek közlekedési feladatokat kaptak, a helyes megoldásaikkal pedig láthatósági ajándékokat – mellény, tornazsák, karkötő és matrica – nyerhettek.

Míg Balatonfenyvesen a vasút munkatársaival közösen tartott előadásokon a biztonságos vasúti közlekedésé volt a főszerep, addig Öreglakon a játékos figyelemfelhívás került előtérbe. A falunap résztvevői a testpáncél felpróbálásával bújhattak ideiglenesen az egyenruhások bőrébe.

Az előadók elmondták, hogy a balesetek megelőzésében a figyelem, az odafigyelés kap kiemelt szerepet. Gyakori oka a vasúti baleseteknek, hogy a közlekedők körültekintés nélkül hajtanak be az átjárókba. Feltorlódott forgalom esetén a járművezetők egy része még a kereszteződésben is megáll, figyelmen kívül hagyva annak életveszélyességét.

Fontos KRESZ szabályok:

- A vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad.

- A vasúti átjárón csak folyamatosan - megállás nélkül - legalább 5 km/óra átlagsebességgel szabad áthaladni.

- Biztosított vasúti átjáróra járművel csak abban az esetben szabad ráhajtani, ha a teljes sorompó mindként sorompó rúdja nyitott véghelyzetben áll, a fényjelző vagy hangjelző berendezés, jelzést nem ad, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér fényjelzést ad.

- A vasúti átjáróban és közvetlenül vasúti átjáró előtt előzni TILOS!

Az utak biztonságáért, a balesetek elkerüléséért a legtöbbet mi magunk, a közlekedők tehetünk azzal, hogy a szabályokat betartva, türelmesen, egymásra odafigyelve, toleranciát és empátiát mutatva veszünk részt a közlekedésben.

… hogy mindenki hazaérjen!

<< Vissza az előző oldalra