Fókuszban a gyalogosok

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság

Komárom-Esztergom megye is csatlakozott az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottság kampányához. A gyalogos balesetek megelőzése a cél.

Komárom-Esztergom megyében is fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani 2019. május 14. és 16. között a közlekedésbiztonság szempontjából kiemelt kockázatú gyalogos-átkelőhelyeknél. Az akció célja, hogy felhívja a figyelmet a gyalogosok védelmére, és a gyalogosokat érintő közúti közlekedési balesetek megelőzési lehetőségeire. A rendőrség kéri, hogy a balesetek megelőzése érdekében tartsák be az alábbi szabályokat!

 

  • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni.
  • Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.
  • Azt a helyet, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni.
  • A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.
  • A gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie.
  • Ha az úton sem járda, sem leállósáv, sem útpadka, sem kerékpárút nincs, a gyalogosok az úttesten közlekedhetnek.
  • A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja, vagy megtévesztheti!
  • A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.

Balesetmentes közlekedést kíván a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság!

„…hogy mindenki hazaérjen!”

<< Vissza az előző oldalra