Közlekedésbiztonsági akció Csongrád megyében

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

A balesetek megelőzése, valamint a téli közlekedésre való felkészülés jegyében tartottak fokozott ellenőrzést a rendőrök Szegeden és Mórahalmon.

A 2018. december 6-i akció keretében a Csongrád Megyei Baleset-megelőzési Bizottság a Szegedi Rendőrkapitánysággal elsősorban a kétkerekűek kötelező tartozékainak meglétét ellenőrizték, valamint felhívták a figyelmet a „látni-látszani elv” fontosságára. Amennyiben a rendőrök hiányosságot tapasztaltak, a figyelmeztetés mellett világítóberendezéseket adtak át a közlekedőknek. Akinél minden rendben volt, csokimikulást kapott.
Fontos megemlíteni, hogy a balesetek nagy része az elsőbbségi jog meg nem adásából fakad. Az elsőbbség akkor biztosított, ha azt meg is adják, tehát minden esetben győződjön meg arról, hogy biztonságos az áthaladás! Útkereszteződést járművel csak olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy a vezető eleget tehessen elsőbbségadási kötelezettségének és e tekintetben másokat a jármű sebességével ne tévesszen meg! A kerékpárosoknak azért is fontos erre jobban odafigyelni, mert ők védtelenebbek, mint a közlekedés többi résztvevői. 
Biciklivel éjszaka és korlátozott látási viszonyok között abban az esetben szabad közlekedni, ha a járművön vagy a kerékpároson a fényvisszaverő mellett, előre fehér vagy kadmiumsárga, hátra piros, folyamatos vagy villogó fényt adó lámpát helyeztek el! Az oldalirányú észlelhetőség miatt legalább az első kerékre két darab prizmát kell felszerelni! Fontos még tudni, hogy lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között kötelező a láthatósági mellény viselése.
Az ellenőrzés tapasztalata az elmúlt évek tendenciáját támasztja alá. Egyértelműen megállapítható, hogy lakott területen a kerékpárok kivilágítottsága javult.

A Mikulásnapi Közlekedésbiztonsági Nap kertében a közlekedésben résztvevőket ellenőrizték a Szegedi Rendőrkapitányság Mórahalmi Rendőrőrsének munkatársai. A szolgálatot teljesítő kollégák ezen a napon is ellenőrizték a közlekedésben gyalogosan, kerékpárral és gépjárművel résztvevőket. Mikulás napján viszont az intézkedések alkalmával azokat, akik a KRESZ által előírt szabályoknak megfelelően, biztonságosan közlekedtek, akár az utakon, akár a gyalogos átkelőhelyeken, egy-egy csokimikulással ajándékozták meg a rendőrök.

<< Vissza az előző oldalra