Óvatosan a vasúti átjáróknál is

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési tanácsai.

Az Esztergomi Rendőrkapitányság vasúti közlekedés biztonsága ellen elkövetett vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást egy 63 éves leányvári lakos ellen.

A gyanúsított 2016. december 30-án 14 óra 30 perckor Dorogon, a Gorkíj úti vasúti átjárónál nem észlelte a fénysorompó fényjelző készülékének tilos fényjelzését és a mozgásban lévő félsorompónak hajtott. A csapórúd az ütközés következtében letörött, személyi sérülés nem történt.

A férfi kihallgatásán közölte, hogy elvakította napfény, nem észlelte a tilos jelzést és ezért történt a baleset.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság a hasonló esetek elkerülése érdekében felhívja a közlekedők figyelmét az alábbiakra:

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) kimondja, hogy aki a közúti forgalomban részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. A szabályok szerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. A vasúti átjáró megközelítésekor, illetve a vasúti átjárón történő áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek. A vasúti átjáró előtt meg kell állni, ha a félsorompó sorompórúdja nem teljes nyitott helyzetben áll, vagy mozog, továbbá a biztosított vasúti átjáróra járművel csak abban az esetben szabad ráhajtani, ha a fénysorompó, vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó fehér jelzést ad.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság jótanácsai:

Legyen mindig napszemüveg a gépjárművünkben! Télen a napfény a szokásosnál is ragyogóbb lehet. Az erős napfény gyakran okozhat olyan jelentős tükröződéseket, melyek korlátozhatják a látást, és jelentős zavarokat idézhetnek elő a jármű vezetésében. Ezen túl az elkövetkezendő időszakban a napfény más szögben ér minket. Különösen a napfelkeltét követő, valamint a naplemente előtti órákban – ami gyakorlatilag egybe esik a reggeli és késő délutáni csúcsforgalom idejével – számolnunk kell a szemből érő napsugarak vakító hatásával. Ez a vakító hatás esetenként olyan jelentős mértékű is lehet, hogy bizonyos közlekedési szituáció megfelelő felmérése, ezáltal körültekintő és biztonságos kezelése lehetetlenné válik. A napellenző ilyenkor nem nyújt elégséges megoldást, a napszemüveg viselése azonban csökkentheti az ilyen jellegű balesetek kialakulásának a veszélyét. A napfény vakító hatása szennyezett szélvédő esetén fokozódik, ezért fontos, hogy azok tiszta és páramentes állapotban legyenek.

<< Vissza az előző oldalra