Óvatosan az utakon

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

Erős szél nehezíti a közlekedést Baranyában is. Fokozott figyelemmel közlekedjenek!

Baranya megye közútjain a múlt héten 37 közlekedési baleset történt, amelyből hat személyi sérüléssel járt, 31 pedig anyagi káros volt.

A személyi sérüléses balesetek öt esetben könnyű, egy esetben súlyos sérüléssel végződtek. Ezek során összesen kilencen sérültek meg, nyolcan könnyen, egy személy súlyosan. Ittasság gyanúja egyetlen balesetnél sem merült fel.

A személyi sérüléssel járó baleseteket figyelembe véve az elmúlt héten a legjellemzőbb baleseti ok az elsőbbség meg nem adása, a gyorshajtás, a szabálytalan előzés és kanyarodás volt.

Az elsőbbség meg nem adása miatt bekövetkezett baleseteknél jellemző, hogy a közlekedők felülbírálják a STOP tábla és az „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla jelzéseit, nem állnak meg, illetve nem biztosítanak elsőbbséget a keresztirányból érkező járművek részére. Akik figyelmen kívül hagyják ezen jelzőtáblák jelzéseit, legyenek tisztában döntésük következményeivel is.

Az erős szél többféle balesetveszélyes helyzetet teremthet a közutakon, ezért érdemes felkészülni a szeles szituációkra.

Nagy szélben kerülni kell a nagy sebességű haladást, a másik jármű mögött nagyobb követési távolságot, míg a gyalogosok és a kerékpárosok mellett elhaladva nagyobb oldaltávolságot kell tartani.

Könnyű, üres vagy nagy oldalfelületű utánfutóval, pótkocsival ne keljenek útra, mert ha belekap a szél, az egész járműszerelvény felborulhat. Nagyobb jármű mellett elhaladva számítsanak oldalszélre, illetve annak megszűnésére.

Válasszanak mérsékelt tempót, hogy biztonságosan tudjanak reagálni a nem várt szituációkra is, akár a szél miatt útra sodort akadályokra, letört faágakra.

Az esőzéssel, nagy széllel járó időjárási frontok hatásait úgy tudják kivédeni, hogy figyelmesebben és óvatosabban közlekednek!

„… hogy mindenki hazaérjen!”

<< Vissza az előző oldalra