Prevenció Ráckevén

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai a Ráckevén megrendezett Őszi Ászok Fesztivál keretében szerveztek gyermekek és felnőttek részére bűnmegelőzési programot.

Az új tanévben is kiemelten fontos az odafigyelés a gyermekek biztonságára, ezért az érdeklődők kicsit játékos formában kaptak prevenciós jó tanácsokat a bűnmegelőzési szakemberektől. A résztvevők a biztonságos iskolakezdéssel, a 112-es segélyhívószám helyes használatával kapcsolatos teszteket és totókat tölthettek ki,  amiért ajándékokat is kaptak és saját maguknak készíthettek ujjlenyomatot a rendőrök segítségével.

" "

A rendőröket ábrázoló fotófal - mely lehetőséget adott arra, hogy egy fotó erejéig mindenki rendőrré válhasson - óriási sikert aratott. Az időskorúak figyelemfelhívó szórólapokat vehettek át a rendőröktől, az úgynevezett unokázós csalások elkerülése érdekében.

 " "

Az őszi időszak beálltával közeledik a hétvégi házak kiürítésének, bezárásának időpontja, ezért a prevenciós szakemberek az érdeklődőknek vagyonvédelmi eszközöket ajánlottak.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a lakosság figyelmét:

A csalók az időskorú áldozatot az unoka, vagy más hozzátartozó nevében telefonon hívják fel, majd különböző indokkal pénzt kérnek. Az is megeshet, hogy az elkövető az unokának, vagy hozzátartozónak adja ki magát, hogy az áldozatra nagyobb hatást gyakoroljon.

A leggyakoribb színlelt okok:

  • Az unoka, vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
  • Az unoka, vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.
  • A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.

Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát!

Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik!

Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget az ismert segélyhívó számok - 107, 112 - valamelyikén!

A 112-es segélyhívóval kapcsolatos ORFK által kiadott tájékoztatás itt található.

<< Vissza az előző oldalra