Személyes tanácsadással

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság

Személyes tanácsadással segíttek egy 84 éves férfinek, aki vagyonvédelemmel kapcsolatban kért és kapott tanácsokat a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályán.

Az idős férfi 2018. február 13-án délelőtt kereste fel a Bűnmegelőzési Osztály munkatársait. A férfi elmondta, hogy korábban kapott egy ajtóéket a rendőröktől, amit mindig az ajtójánál tart. A napokban ez az ajtóék jó szolgálatot tett, mert egy besurranó be akart menni a bejárati ajtón, azonban az ajtóék hangos riasztást adott, ami elijesztette az elkövetőt. Miután a férfi történetét elmondta, további tanácsokat kapott a vagyonvédelemmel kapcsolatban valamint átvehetett egy személyi riasztót és egy időkapcsolót is.

 

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya megyénk nagyobb rendezvényein ebben az évben is várja bűnmegelőzési információs pontjain azokat az érdeklődőket, akik vagyonbiztonságuk fokozása érdekében kívánnak tenni, kérnek információt. Érdemes tudni, hogy mindenki számára elérhető és letölthető a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által kifejlesztett „HázŐrző” elnevezésű korszerű mobiltechnológiai alkalmazás. A mobil applikáció célja, hogy a vagyonvédelem területén inspirációt és egyben segítséget nyújtson az állampolgárok számára otthonaik önerőből történő biztonságosabbá tételéhez.

A betörések megelőzése érdekében érdemes figyelni arra is, hogy a szakemberek szerint a mechanikus és elektronikus védelem együtt igazán hatásos. A mechanikai védelmi eszközök (biztonsági zárak, több ponton záródó nyílászárók stb.) megnehezítik ugyan a betörők dolgát, ám megfelelő eltökéltség esetén csak idő kérdése, hogy egy zár megadja magát. Az elektronikus védelem pedig a betörés tényét jelzi, így a kettő együtt már komoly nehézséget gördít a betolakodó szándék ellen.

Egy családi ház négy mozgásérzékelővel felszerelve (két szoba, konyha, előszoba) kültéri hang- és fényjelzővel, kezelőegységgel, központi egységgel, két akkumulátorral néhány tízezer forintból kiépíthető. Egy kis lakásra ugyanilyen rendszer egy ajtónyitást vagy mozgást érzékelő egységgel szerelve (amely távfelügyeletbe köthető) szintén eredményes. Vezetékes telefonvonalon ezek az olcsó rendszerek is képesek sms-üzenetet küldeni a tulajdonosnak betörés esetén. Vezetékes vonal híján pedig mindössze egy gsm értesítő rendszert kell még beépíteni.

Vannak, akik álkamerákat szereltetnek fel házukra, mondván, ez olcsó, és „komolynak“ látszik. A biztonságtechnikai szakemberek véleménye szerint ez nem túl jó ötlet, mivel a betörők többsége könnyedén felismeri ezeket a „kamerának látszó tárgyakat“. Helyette inkább egy eredeti kameravázat, eredeti lencsékkel javasolt felszerelni. Erről nem lehet egyből megállapítani, hogy rendszerbe vannak-e kötve, vagy csak díszítő elemként szerelték-e fel a házra.

Új épületek építésekor (még ha a tulajdonos csak később szeretné is a riasztórendszert kiépíteni), annak csövezését célszerű már a kezdetekkor elkészíteni. Mivel az elektronikus riasztórendszerek a betörést nem képesek megakadályozni, csak jelzéseket adnak, ezért a mechanikai védelemre már építkezéskor célszerű gondolni. Egyszerű megoldásokkal elérhető például, hogy a bejárati ajtót úgy helyezzük el a fal síkjához viszonyítva, hogy ne legyen hozzáférhető rés, ahol ki lehet feszíteni az ajtót. Zárválasztásnál érdemes több ponton záródó szerkezetet választani, amely felfúrás ellen is védett.

<< Vissza az előző oldalra