Védelemmel-Érzelemmel II.

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya Védelemmel –Érzelemmel II. címmel a Gyermekek Jogainak Világnapja és a Nők Elleni Erőszak Megelőzésének Világnapja alkalmából Bűnmegelőzési Szakmai Napot szervezett 2019. november 21-én pedagógusoknak, pszichológusoknak, rendőröknek. A rendezvény fő témája az óvodáskorúak védelme volt.

 

A megnyitón a kecskeméti Csiga-Biga Óvoda gyermekcsoportjának művészeti bemutatója volt látható, majd kezdetét vette Dr. Vörös Ferencné r. alezredes – a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője – OVI-ZSARU Program prezentációja és tréningje. Bács-Kiskun megyében 2010-ben kezdődött e célzott prevenciós „oktatás” megismertetése: a főként nagycsoportos korosztály számára kidolgozott baleset- és bűnmegelőzési témájú program célja a gyermekek áldozattá válásának megelőzése, biztonságérzetük erősítése, és annak elősegítése, hogy szükség esetén tudjanak és merjenek a rendőrtől segítséget kérni.

A Szakmai Nap következő programelemeként „Agresszív, bántalmazó óvodáskorú gyermek – okok, kezelési módok” címmel Dologhné Kovács Izabella tanácsadó szakpszichológus, családterapeuta, a megyei pedagógiai szakszolgálat pszichológusának interaktív előadása volt hallható. Témája a megoldáskeresésére irányult: a mai gyermekeket nevelők számára a célzott nevelési eszközök helyes megválasztásához adott irányt. Az eltérő testi, lelki, érzelmi érettség, a változatos családi környezet kiélezheti a csoport tagjainak egymáshoz való viszonyulását, így a súrlódások akár tettlegességbe is torkolhatnak.

Dr. Nánási Éva – a Kiskunfélegyházi Járási Hivatal Hatósági, Gyámügyi és Igazságügyi Osztályának vezetője – szakmai előadásában a gyermeki jogok gyakorlása volt a fő téma. Szóba került továbbá a gyermekek védelmében történő hatósági intézkedés kezdeményezése, valamint a gyermekelvitel és a láthatások problémái is.

Az Országos Rendőr-főkapitányság, a Legfőbb Ügyészség, az Országos Bírósági Hivatal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat és civil szervezetek együttműködésével „A csend a leghangosabb sikoly, halld meg!” elnevezéssel kampányt indított 2019. november 11-től december 4-ig terjedő időszakra, melynek fókuszában a családon belüli erőszak megelőzése áll. A kampány eszmeiségéhez csatlakozva, a megyei bűnmegelőzési szakelőadók szorgalmazták, hogy helyi rendőrkapitányságok a témába illeszkedően esetmegbeszéléseket, szakmai találkozókat, konferenciákat, témaheteket, közös képzéseket szervezzenek.

A kezdeményezés eredményeképpen a megyénkben élők hamarosan kapcsolati erőszak témájú kampány-plakátokkal találkozhatnak.

 

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: 06/80-20-55-20

<< Vissza az előző oldalra