Figyelem! Ismét telefonos csalók Dunaújvárosban!

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság

A helyi rendőrkapitányság munkatársai a megelőzés lehetőségeire hívják fel a lakosság figyelmét.

A közelmúltban Dunaújvárosból és környékéről számos bejelentés érkezett a rendőrségre arról, hogy ismeretlen tettesek idős embereket próbáltak tévedésbe ejteni. A csalók a kiszemelt, idős éveiben járó áldozatokat telefonon hívják fel, és azok jó szándékára, segíteni akarására alapozva rendőrnek adják ki magukat. A hívott személy rokonának balesetokozása, vagy sérülése miatt felmerült költségei fedezése érdekében kérnek mihamarabb jelentős összegű pénzt, de előfordul, hogy az „unoka” ügyének eltussolása a hivatkozási alap. Legtöbbször közlik, hogy egy átvevőt küldenek a pénzért, ékszerért, vagy egy megjelölt helyre vitetik a pénzt.

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság ismeretlen tettesek ellen csalás kísérlete miatt indított büntetőeljárásban vizsgálja a történteket.

A dunaújvárosi bűnmegelőzési szakemberek 2020. szeptember 23-án helyi bevásárlóközpontok, áruházak közelében, valamint parkolókban figyelemfelhívó szórólapokkal és hasznos tanácsokkal látták el a bűncselekmény tekintetében leginkább veszélyeztetett korúakat.

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy hasonló hívások esetén azonnal legyenek gyanakvók, és ellenőrizzék a hívások valóságtartalmát! Hivatalos személy nem kér pénzt, sem rendőr, sem mentő, sem tűzoltó. Soha ne adjanak át pénzt vagy értéktárgyat idegennek! A rendőrség továbbá arra kéri az idősek családját, közvetlen ismerőseit, hogy hívják fel rokonuk figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre és mondják el nekik a rendőrség tanácsait!

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal tegyenek bejelentést a nap 24 órájában elérhető 06-80-555-111-es Telefontanú zöldszámán, illetve a 112-es díjmentes segélyhívószámon.

A csalók módszereiről további információkat itt olvashatnak!

<< Vissza az előző oldalra