„Pusztán Hatan Újratöltve" Kecskeméten

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával a „Pusztán Hatan Újratöltve”, avagy hat megye rendőrségi összefogása az alföldi külterületeken és tanyákon élők biztonságáért című projekt – a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság koordinálásával – 2020. szeptember 25-én Bács-Kiskun megyei állomásához érkezett.

A programnak helyszínt biztosító Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulata előadásában csaknem 50 nyugdíjas vendég láthatta a „Vigyázat! Csalók!” című, a mindennapok eseteit feldolgozó, tanulságos, és egyben szórakoztató epizódsorozatot.

Az előadás célközönsége kifejezetten az idős korosztály volt. A megtörtént bűncselekmények, csalások körülményeit, az elkövetői módszereket, magatartásformákat bemutatva ajánlásokat, megoldásokat ismertetve hívták fel a figyelmet az elkerülés módozataira.

Az érdeklődők a tanulságos eseteket feldolgozó epizódokat követően, azokhoz kapcsolódóan megtekinthették a pályázat által biztosított „vagyonvédelmi bemutató táskát” is. Végül vagyonvédelmi, áldozatvédelmi kérdéseket tehettek fel a szakembereknek.

A prevenciós előadók a témával kapcsolatban az alábbi ajánlásokat adták:

  • A besurranó tolvaj jellemzően csukott, de nem zárt ajtón jut be az otthonokba. Ezért lakásuk ajtaját, a kaput minden esetben zárják be, függetlenül attól, hogy otthon tartózkodnak-e vagy sem!
  • Az idegeneket – lehetőség szerint – a zárva tartott kerítésen, bejárati ajtón keresztül kérdezzék meg látogatásuk céljáról, és csak állításuk valódiságának ellenőrzése után nyissanak ajtót, kaput!
  • A trükkös tolvajok általában többen vannak, mindenkinek megvan a saját szerepe, hiszen a figyelmet próbálják elterelni.
  • Házaló árusoktól vásárolni nem biztonságos, hiszen a későbbiek során nincs lehetőség reklamációra. Gyakran utólag merül fel a termék rossz minősége, használhatatlansága.
  • Jó, ha tudják, hogy a közüzemi szolgáltatók túlfizetés esetén soha nem viszik házhoz a túlfizetett összeget, és sosem jelzik ezt személyesen!
  • Hivatalból, bankból, pénzügyei intézése érdekében sem keresik fel hívatlanul személyesen otthonában.
  • Idegeneknek magukról, értékeikről, családjukról, szomszédjaikról ne adjanak ki –távollétükre, vagyoni viszonyaikra vonatkozó – bizalmas információkat!
  • Készpénzt rövid időre se adjanak kölcsön idegennek, hivatkozzon bármilyen indokra: balesetre, sürgős életmentő műtétre, orvosi beavatkozásra vagy betegszállításra!

 

<< Vissza az előző oldalra