Biztonságban a Bakonyban

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési járőrszolgálatot szerveztek a Zirci járásban.

A Veszprémi Rendőrkapitányság a Biztonságban a Bakonyban elnevezésű idegenforgalmi prevenciós programja keretében immár ötödik éve ellenőrzi illetékességi területén az erdőlátogatók által parkolóként használt zöldterületeket. Az elmúlt évtizedekben ugyanis az autós kirándulók egy része visszatérően vált gépkocsi-feltörés áldozatává a Bakonyban. A turisták időközben óvatosabbá váltak, az elmúlt években már egyre kevesebb autóst kellett a kapitányság megelőzési előadójának figyelmeztetnie.

A 2020. augusztus 16-án a Zirci járásban szervezett kerékpáros járőrszolgálat Cseszneket, a Gaja-patak szurdokának környékét, Zirc városának külterületét és Bakonybélt érintette. A bakonynánai Római-fürdőhöz érkezőknek gyakran okoz gondot a parkolás, sokszor a már szabálytalanul várakozók rossz példáját követve merészkednek be a behajtani tilos táblával megjelölt erdőgazdasági útra, hogy az autót annak szélére leállítva hagyják magukra. A tiltást figyelmen kívül hagyók közigazgatási bírságra számíthatnak, ha közlekedésrendészeti ellenőrzés keretében érik tetten őket a szabálysértés elkövetésén. A kapitányság munkatársa ezúttal csak figyelmeztetett és tájékoztatást adott a legközelebbi legális parkolási lehetőségekről.

A bűnmegelőzési előadó a turistákkal folytatott interakciók keretében felhívta a figyelmet arra az általános szabályra, hogy amit magukkal hoznak az erdőbe, azt vigyék maradéktalanul haza, és a megtelt szemeteseket csak legvégső esetben használják. Az állatok ugyanis azok tartalmát széthordhatják és így a hulladék beszennyezheti a környező zöldterületet.

Az erdőlátogatók egy része csak hozzávetőlegesen tudta, hogyan közelítse meg a célpontját. Ők a kapitányság beosztottjától ahhoz is segítséget kaptak, hogy milyen mobiltelefonos applikációk letöltésével tehetik egyszerűvé az idegen terepen történő tájékozódást.

Ha csak szórványosan is, de akadtak a parkoló autók között olyanok, melyek utastere gépkocsi-feltörésre csábíthatta volna az erre szakosodott bűnözőket. A megelőzési előadó ezeknek a járműveknek a szélvédőjére figyelmeztető szórólapot helyezett ki.

<< Vissza az előző oldalra