Vízumkiadás az átkelőhelyeken

A határátkelőhelyen csak rendkívül indokolt esetben, írásos kérelemre lehet vízumot kiadni.

 

A vízumkérő lapot az átkelőhelyen lehet kérni és kitölteni.

 

A határátkelőhelyen vízumot csak olyan vízumkötelezett ország állampolgára kérhet, aki megfelel az alábbi feltételeknek:

-rendelkezik érvényes, a határátlépésére jogosító útlevéllel;

-igazolja a tervezett tartózkodásának a célját és körülményeit (miért kéri a vízumot, hol fog tartózkodni, lakni);

-rendelkezik megfelelő anyagi fedezettel (Magyarország tekintetében 1000 Ft/nap) a tartózkodás időtartamára és a visszautazásához;   

-nem jelent veszélyt a közrendre és közbiztonságra;

-nem áll beutazási és tartózkodási tilalom hatálya alatt.

 

Az igénylőnek igazolnia kell azt, hogy nem volt lehetősége a vízum felvételére a külképviseleten (pl: temetésre érkezik és a temetés időpontjáról kapott tájékoztatás és a temetés között nem állt elég idő rendelkezésre a vízum beszerzésére, vagy hozzátartozója balesetet szenvedett és szükséges az azonnali beutazása, stb.) A külső határon kiadott vízum legfeljebb 15 napos tartózkodásra állítható ki. Átutazás esetén az engedélyezett tartózkodás hosszának meg kell egyeznie az átutazáshoz szükséges időtartammal.

 

A határátkelőhelyen van lehetőség úgynevezett korlátozott területi érvényességű vízum kiadására is - például csak Magyarország területén lehet a vízummal tartózkodni -, ha a kérelmező nem teljesíti teljes körűen a beutazáshoz szükséges feltételeket, esetleg a vízumkiadásával szemben egy másik tagállam kifogást emelt, illetve olyan sürgős esetben, amikor a tagállami egyeztetésre idő hiányában nem kerülhet sor. 

 

A határátkelőhelyen a vízum kiadását határozattal kell elutasítani, ha a vízumkiadás feltételei nem állnak fenn. A határozatban konkrétan szerepelnie kell az elutasítás indokának, valamint a jogorvoslati lehetőségeknek.