1873 óta „Szolgálunk és védünk”

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Kaposvári Rendőrkapitányság létrehozásának 150. évfordulója alkalmából tartottak ünnepi állománygyűlést a városháza dísztermében.

A rendezvény elöljárója dr. Balogh János r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány volt, ahol Mátrai Márta országgyűlés háznagy asszony, a vármegye országgyűlési képviselői, dr. Neszményi Zsolt főispán, Szita Károly polgármester, a városi önkormányzat képviselői, továbbá Varga László megyéspüspök mellett részt vettek a társadalmi szervezetek, társszervek, valamint a rendőrség helyi vezetői és képviselői. A meghívást elfogadva, jelenlétükkel megtisztelte az eseményt több korábbi városi rendőrkapitány is.

A kapitányságvezető, Peternel Péter r. alezredes köszöntőjében elmondta, az elmúlt 150 évben a vérzivataros világháborúk, a különféle korok és társadalmi rendszerek idején a kaposvári rendőr alkalmazkodott, megoldásokat keresett, töretlen hittel és becsülettel szolgálta a környéken élők békéjét, biztonságát.  Kiemelte, hogy a számtalan nehézség ellenére mindig helytálltak. Végezetül megköszönte az együttműködőktől, különösen a helyi önkormányzattól kapott támogatásokat, segítséget.

A kaposvári rendőrség kezdeti éveitől napjainkig Pálné dr. Gergely Mónika r. alezredes, valamint Harangozó Valentin r. hadnagy beszélt, amelyet a kaposvári egyetem színészhallgatóinak előadása és a Készenléti Rendőrség Zenekarának játéka színesített. A gálaműsor után a jelenlévők megtekinthettek egy film- és képösszeállítást a Kaposvári Rendőrkapitányság életéből.  

Dr. Balogh János r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány az ünnepi beszédében hangsúlyozta, a magyar rendőrség nagyon jó eredményeket tudhat maga mögött; mind a szakmai eredményesség, mind a felszereltség tekintetében 150 évre visszatekintve is a párját ritkítja. Kiemelte, jó tudni, hogy a magyar állampolgároknak ilyen rendőrei vannak, mint a kaposváriak.

Peternel Péter r. alezredes emléklapot adott át az egykori kapitányoknak, dr. Király Ferenc r. dandártábornok (özvegye vette át), dr. Pintér István, dr. Herke Tamás r. ezredes, Mergancz Sándor r. dandártábornok, dr. Kemény Gábor r. alezredes (távollétében), Buzás László r. alezredes (távollétében), Ferincz József r. ezredes, dr. Heffer Attila, valamint Hegedüs János r. alezredes részére.

Szita Károly az ünnepségen Kaposvár zászlaját, Gelencsér Attila országgyűlési képviselő pedig emlékplakettet adományozott a város 33. kapitányának, Peternel Péter r. alezredesnek.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Molnár Gábor r. dandártábornok a 150. évforduló alkalmából több mint 30 éven át történő magas szintű szolgálatellátása elismeréséül pénzjutalomban részesítette Bakó László c. r. főtörzszászlóst, Gyurka László r. főtörzszászlóst, Kiss Zoltán c. r. főtörzszászlóst, valamint Vers József r. főtörzszászlóst.

<< Vissza az előző oldalra