2018 eseményeiből

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Zsaru Magazin

Május

Május 2.

Mérai otthonában csaptak le a KR NNI munkatársai a TEK műveleti egységének közreműködésével arra a 28 éves férfira, aki 2017 augusztusától nőket utaztatott Svájcba, ahol bérelt lakásokban, panziókban prostituáltként dolgoztatta őket. Közel 16 millió forintot zsebelt be tőlük. Napi szinten, telefonon, illetve személyesen ellenőrizte és elszámoltatta a lányokat, akik bevételük nagy részét is neki kellett adják. A házkutatáskor a bűncselekmény elkövetését alátámasztó bizonyítékokat – adásvételi szerződéseket, feljegyzéseket, egyéb tárgyi bizonyítási eszközöket –, valamint luxusautót foglaltak le a zsaruk. H. Ferenc ellen – fogva tartása mellett – kerítés és kitartottság bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Május 3.

Közúti ellenőrzésen bukott le az a négy román férfi, akik két teherautóval közlekedtek a 37-es főút sátoraljaújhelyi szakaszán hajnalban. A járművekben összesen 195, engedély nélkül és nem az előírásoknak megfelelően szállított, romániai célállomással eladásra szánt sertést találtak. Az összezsúfolt malacok életét az igazoltató zsaruk mentették meg. A Florin M. (37), Radu M. (46), Ioan G. (24) és Mihai R. (29) ellen állatkínzás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást a rendőrök befejezték, az iratokat átadták az ügyészségnek.

Május 4.

Egy ferencvárosi nyomozó praxisában kutatva ismert rá módszere alapján egy rablóra. Az április 24-én egy IX., Ferenc körúti ékszerüzletben elkövetett késes támadás körülményei egy tíz évvel azelőtti rablásra emlékeztették. A mostani, kísérleti szakban rekedt bűncselekményt követő, május 4-ei XIII., Váci úti ékszerüzlet kirablása megerősítette a gyanúját, a késes támadó először vásárlást színlelt, majd a nyakláncokat és a karkötőket markában szorítva kényszerítette az ajtó kinyitására az eladót. A kiadott körözés alapján aznap délután elfogták Terézvárosban. A budapesti D. Tibor (37) beismerő vallomást tett, a néhány órával korábban rabolt ékszerek hiánytalanul meglettek. A rablás bűntettének és rablás bűntette kísérletének megalapozott gyanúja miatt indult eljárást a rendőrség befejezte, az ügy iratait átadta az ügyészségnek.

Május 6.

Nem tudott magyarázatot adni tettére az a bajai fiú, aki parkoló autókat gyújtott fel városszerte, amerre járt. Belvárosi szórakozás és italozás után, hajnalban kezdte használni öngyújtóját, először papírdarabokat lobbantott lángra, majd áttért a négykerekűekre. Nyolc jármű látta kárát tüzeskedésének. Az azóta felnőtt korúvá érett fiút kamerafelvételek, tanúvallomások alapján 20 órán belül azonosították, és a bajai vasútállomáson elfogták. Rongálás bűntettének megalapozott gyanúja miatt – fogva tartása mellett – indult ellene eljárás.

Május 9.

Rendőrnek kiadva magát próbált pénzhez jutni az a 48 éves nyírmártonfalvai férfi, akiről egy helyi lakos értesítette a körzeti megbízottat. Mint kiderült, P. József „rendőrség” feliratú pólóban, sziréna hangját imitáló riasztóval felszerelt kerékpárjával állított meg egy biciklist, és közölte, mivel kacskázva ment előtte és átment a piros lámpán, szabálysértés elkövetése miatt először 60 000, majd jóindulatúan csökkentve 30 000 forintra megbírságolja. Mikor a kétkedő polgár pénzhiányára hivatkozva kitért a fizetés elől, az „intézkedő” elnézően figyelmeztette, és jövőbeni feljelentést helyezett kilátásba. P. Józsefet a bíróság 100 nap, fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre átváltoztatható, 110 000 forint pénzbüntetésre ítélte.

.

 

Május 13.

Egy napon belül elfogták a kunszentmiklósi zsaruk azt az 53 éves kiskőrösi férfit, aki meglopott egy idős, tassi nőt. Kora délután ismerősnek hazudva magát sikerült bejutnia az asszony házába, elterelte a figyelmét, majd meglopta. Pénzt és arany ékszereket vitt magával. H. István nem sokáig örülhetett milliós zsákmányának, elfogásakor az értékek is megkerültek. Kiderült, április 13-án egy nagykőrösi asszony figyelmét terelte el, miután krumplivásárlás ürügyével bekéredzkedett hozzá. Elvitte áldozata pénztárcáját, pénzét és iratait, bankkártyájával később több tízezer forint értékben bevásárolt magának. Lopás bűntettének, lopás vétségének és csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás, amelyet a rendőrök bíróság elé állítási javaslattal fejeztek be.

Május 16.

Egy időben hat különböző helyszínen csaptak le a zsaruk egy betörőbanda tagjaira. Az öt hasonló, Kecskemét közelében elkövetett bűncselekmény-sorozat 2017 májusában kezdődött, a helyi rendőrök gyanúja szerint jelenleg 67 betörés írható számlájukra. A csapat városszéli telephelyeket szemelt ki, autójukat a célállomás közeli erdőben elrejtették, a kerítést kivágva vagy leemelve jutottak be a telepre, majd az irodákba betörve kutatták fel a pénzt tartalmazó páncélszekrényeket, lemezkazettákat. Csak a pénzre és az étkezési utalványokra utaztak, a többi iratot elégették, ahogyan cipőiket is minden akció után. A 2016 júniusától elfogásukig tartó bűncselekmény-sorozatban összesen mintegy 150 millió forintot zsákmányoló, jó módban élő tettesektől értékes órákat, ékszereket, nagy mennyiségű pénzt és drága autókat foglaltak le. A tápiószecsői K. Gábor (45), P. Ferenc (50), N. Roland (29), H. Zoltán (39) és D. Richárd (25), valamint tápiósági társuk, K. Attila (40) ellen lopás bűntet­té­nek megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Május 17.

Egy tatabányai családi ház alsó szintjéről vitt el csaptelepeket és rézcsöveket az a páros, amelynek tagjait két héten belül elfogták a helyi zsaruk. Az egyik járőr emlékezett arra, hogy a betörés környékén egy rézcsövekkel megpakolt bevásárlókocsit toló férfit és nőt igazoltatott. H. Antalt (32) és élettársát, K. Barbarát (26) elfogták, kihallgatásakor a férfi további lakásbetöréseket, tárolófeltöréseket ismert be, a helyszínekről ruhákat, szerszámokat, szőnyeget, csaptelepeket vittek el. A többrendbeli lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt ellenük indított eljárást a rendőrök bíróság elé állítási javaslattal befejezték, azóta a Tatabányai Járásbíróság H. Antalt 1 év 4 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, K. Barbarát 8 hónap, végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Május 18.

Édesapjával közös horgászattal töltötte szabadidejét az a Békés megyei próbaidős őrmester, aki a Tisza Szeged-Szentmihály városrészénél kora este segélykérő kiabálást hallott a folyó túloldaláról. Egy úszni nem tudó nő öngyilkossági szándékkal ment a vízbe, és elmerült. Az őrmester ruhástul ugrott a 16 fokos vízbe, majd a holtág közepéig tempózva, a víz tetején lebegő nő testét megtartva evickélt a partra. 15 percen keresztül próbálta életben tartani a nőt, akit a mentők végül kórházba vittek. A nő túlélte, az őrmesternek pedig Bátorságért Érdemjelet adományozott Magyarország belügyminisztere.

.

 

Május 18.

Több mint 100 rendőr gyalog, autóval, helikopterrel és kutyákkal kereste azt a 8 éves sólyi kislányt, aki kora este indult rollerezni otthonról. Először a cipőjét találták meg a Séd patak partján, majd egy kilométerrel távolabb rábukkantak a gyermek élettelen testére. A kutatással párhuzamosan zajlott a kislány ismerőseinek és barátainak feltérképezése, akik közül egy 16 éves, hajmáskéri fiú tűnt gyanúsnak. Folytatólagos elszámoltatásakor feltárta, majd a helyszínen megmutatta, milyen módon végzett a gyermekkel. Vallomásában hirtelen érzelmi felindulással magyarázta tettét. Fogva tartása mellett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyik ellene eljárás.

Május 19.

Valótlan bejelentésekkel és mások gyanúba keverésével akart kibújni a felelősségre vonás alól egy 23 éves domaházi férfi, a zsaruk azonban kellő mennyiségű bizonyítékkal cáfolták állításait és igazolták bűnösségét. B. Csaba egy ismerősénél vendégeskedett feleségével, amikor hajnalban szidni és verni kezdte párját. A későbbi áldozat az asszony védelmére kelt, ami miatt a férj megcsalva érezte magát. Feltehetően emiatt fordult 29 éves vendéglátója ellen, egy 40 cm-es tőrkéssel szúrta, vagdosta áldozatát, aki belehalt a vérveszteségbe. B. Csaba először azt próbálta elhitetni a rendőrökkel, hogy őt bántották, később azt állította, két helybeli verte meg ismerősét. Kihallgatásán tagadta a bűncselekmény elkövetését, bírósági meghallgatásán beismerte tettét. Emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt – fogva tartása mellett – indult ellene eljárás.

Május 25.

Meg akarta leckéztetni szállásadó szüleit az a 48 éves nő, aki 53 éves élettársával úgy döntött, a hódmezővásárhelyi idősekkel rég­óta tartó viszálykodást erőszakkal szüntetik be. A. Andrea kicsalta apját a konyhába, ahol B. Gyula hátulról megtámadva a 87 éves férfit, egy szerszámmal többször fejbe verte, majd hasonló módszerrel végeztek a 78 éves, ágyhoz kötött asszonnyal is. Az ölési cselekmények után megnyitottak egy gázpalackot, és meggyújtottak egy rongyot, rázárták az ajtót az áldozatokra, majd szórakozni és inni mentek. A gyilkosságok eltüntetésére kigondolt tűz azonban csak akkor keletkezett, amikor hazaérve kinyitották az ajtót. A nő tett bejelentést abban a hitben, hogy a tűzben megsemmisülnek a bűncselekmény nyomai. A házban megtalált holttestekről azonban hamar kiderült, hogy erőszakos halált haltak, a rendőrök keresztkérdéseire pedig A. Andrea és B. Gyula beismerték a bűncselekményt. Több emberen elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt – fogva tartásuk mellett – indult ellenük eljárás.

Május 26.

Eljegyzési gyűrű vásárlásának meséjével egy csongrádi üzletben válogatott az ékszerek között az a 34 éves hódmezővásárhelyi férfi, aki kihasználva egy újabb vevő érkezését, a tálcányi arannyal kiszaladt a boltból, és egy piros autóba pattanva elmenekült. Húsz perccel később a csanyteleki körzeti megbízottak vették észre és állították meg a településen. A gyűrűk hiánytalanul megkerültek, a járműben tartózkodó két férfit pedig elfogták. N. Sándor járt az üzletben, míg társa, az autót vezető, szentesi M. László (46) járó motorral várakozott. Mindketten beismerő vallomást tettek, egyben megnevezték harmadik társukat. S. Józseffel (46) egy későbbi időpontban találkoztak volna, hogy szétosszák a több mint egymillió forintot érő zsákmányt. Lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellenük eljárás. N. Sándor és M. László előzetes letartóztatásba került, S. József szabadlábon védekezhetett.

Május 29.

Házának hajópadlója alá ásott rejtekhelyen próbált elbújni a zsaruk elől az a 38 éves putnoki férfi, akit többrendbeli csalás miatt kerestek. S. Szilveszter öt idős kazincbarcikai nőtől jósolta ki megtakarított pénzét, az áldozatok ékszereit azzal az indokkal kérte el, hogy elhunyt hozzátartozójuk sírjába temetve szerez számukra megváltást. S. Szilveszter ellen csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, az ellene korábban jogerős szabadságvesztése letöltésének meg nem kezdése miatt kiadott körözés alapján elfogását követően büntetés-végrehajtási intézetbe vitték.

Május 30.

Majdnem napra pontosan 11 évvel eltűnése után találták meg a zsaruk annak a 17 éves lánynak a maradványait, akit unokabátyja megfojtott, majd rezi otthonának pincéjében elásta a holttestet. 2007-ben a lány iskolába indult, ahova nem érkezett meg, azonban hiába tettek meg felkutatására mindent a szülők és a rendőrök, nem akadtak a nyomára. A Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályán mint gyanús eltűnés kezdték újból vizsgálni, hosszú idő távlatából ismét tanúkat hallgattak ki, amikor a lány egyik barátjának korábban nem említett megállapítása billentette ki a holtpontról az ügyet. A lány és unokabátyja között furcsa, túl bizalmaskodónak ítélt jelenetnek volt egyszer tanúja, nem is gondolta, hogy fontos lehet. A 48 éves, a lány utáni kutatásban is segédkező B. János beismerte a gyilkosságot, és részletesen vallott annak körülményeiről is. Elmondása alapján találták meg a zsaruk korábbi otthonának pincéjében, egy bútorlappal és egy szekrénnyel letakarva, a felszíntől 40 cm mélyre ásott sírhantban az áldozat csontvázát. B. János szerint a lány aznap pénzt követelt tőle, majd öngyilkosságát hangoztatta, egy zsinórt is saját nyakába akasztott. A következő emlékképe az ágyon fekvő, megfojtott lány. B. János ellen emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt – fogva tartása mellett – indult eljárás.

rezi

 

Május 31.

Tehergépjárművek közlekedésére vonatkozó szabályok betartását ellenőrizte az a két Pest megyei motoros rendőr, aki az M5-ös autópálya ócsai kihajtójánál három kóbor kismacska nyávogására figyelt fel. A tűző napról árnyékba mentett cicákat papírdobozba gyűjtötték, majd szolgálati helyükre fuvarozták. Már az etetés és itatás közben véglegesnek tűnő ideiglenes rendőrgazdákra leltek, akik az állatorvosi vizsgálat után örökbe fogadták az apróságokat. Félix, Bali és Joda újdonsült gazdijaiknál cseperednek azóta.

<< Vissza az előző oldalra