Átfogó művelet Bács-Kiskunban

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Zsaru Magazin

Négynapos összehangolt műveletet hajtottak végre a zsaruk.

A megnövekedett ellenőrzések oka, hogy az utóbbi hónapokban Hercegszántó és Hóduna térségében megélénkült az embercsempészés és az ezzel járó illegális migráció.

Az elmúlt négy hónap statisztikai adatainak elemzésével kimutatták, hogy a hármas határ (Magyarország, Szerbia, Horvátország) találkozási környezetében összesen 2325 főt tartóztattak fel. Ez az előző év azonos időszakához képest 253 százalékos emelkedést mutat. A legfertőzöttebb határszakaszok Kelebia és Hercegszántó Határrendészeti Kirendeltség illetékességi területéhez tartoztak. A határ műszaki berendezései terelő hatásának köszönhetően a migrációs hullám Hercegszántó térségének technikai határzárral – főként a terepadottságok miatt – nem védhető szakaszára összpontosult. A feltartóztatások javarészt Hercegszántó Határrendészeti Kirendeltség illetékességi területén történtek. A migránsok legtöbbször ebben a térségben próbáltak bejutni, és főképp embercsempészek segítségével továbbutazni.

– Felismertük a jelenségben rejlő veszélyeket. A közel 10 kilométeres, fizikai határzárral védhetetlen terület kiemelt útvonalnak számít a migránsok beáramlását tekintve – ismertette Boross Zoltán ezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nemzetközi bűnözés elleni főosztályának vezetője.

A lápos, erdős és nehezen járható viszonyok miatti lehetőségekre gyorsan felfigyeltek az embercsempészek.

– A folyamatos szolgálatok mellett a területre idegenrendészeti és migrációs ellenőrzést szerveztünk. A koordinációt az NNI látta el, hiszen országos viszonylatban az információk, valamint a folyton változó nemzetközi tendenciák és módszerek hozzánk futnak be. Az akció megtervezésénél bizonytalansági faktort építettünk a rendszerbe, melynek elsődleges célja a bűnmegelőzés volt. Szerettük volna, ha az embercsempészek körében híre megy annak, hogy bármikor találkozhatnak rendőrrel. Éppen ezért a határszakaszon és annak 40 kilométeres körzetében nyílt ellenőrzéseket végeztek kollégáim, valamint a nyomozók titkos eszközöket is bevetettek – magyarázta az ezredes.

A KR NNI a KR kijelölt határvadász osztályaival együttműködve a szomszédos megyei főkapitányságok és a mélységi migrációs háló fenntartásában feladatot végző megyei rendőr-főkapitányságok kijelölt állományával közösen vett részt a műveletekben. A májusban szervezett négynapos kontroll célja az ország területén jogellenesen tartózkodó külföldi emberek kiszűrése, az embercsempészés felderítése, az elkövetők elfogása és eljárás indítása, továbbá minden felmerülő, jogsértő cselekmény megakadályozása volt.

– A művelet kiterjedt a jogellenes migrációs cselekményekkel kapcsolatba hozható személyek felkutatására, illetve hazánk területéről való kijutásuk megakadályozására – folytatta a főosztályvezető. – Célul tűztük ki, hogy kiszűrjük azokat a schengeni ellenőrzési rendszerben szereplő polgárokat, akik hamis vagy hamisított okmányokkal érkeznek. A külföldiek Magyarországon tartózkodásának felügyelete kiterjedt a tartózkodás jogszerűségét igazoló okmányok (útlevelek, vízumok, tartózkodási engedélyek stb.) eredetiségének, érvényességének ellenőrzésére, valamint a már jogellenesen belföldön tartózkodó külföldiek kiszűrésére is. Elsődleges feladatunknak tekintettük a nyolc kiemelt jogsértés – beutazási és tartózkodási tilalom megsértése, jogellenes tartózkodás elősegítése, embercsempészés, közokirat-hamisítás, visszaélés okirattal, személyi szabadság megsértése, emberkereskedelem, tiltott határátlépés – megelőzését, felderítését és megszakítását célzó intézkedéseket, ezt több felállítási hely egyidejű működtetésével valósítottuk meg. Összességében a megye általános közrendvédelmi, idegenrendészeti helyzetének és ezen keresztül a lakosság biztonságérzetének javítására törekedtünk.

Május 7-én, 12-én, valamint 16-án és 19-én fokozott rendőri jelenlétre és ellenőrzésekre számíthattak a térség lakosai, valamint a területen átutazók. Az ellenőrzési pontok informatikai kiszolgálását, az igazoltatott személyekre és gépkocsijaikra koncentrálást a helyi erők biztosították Kiskunhalasról. Az ellen­őrzési műveletek helyszíni parancsnokságát Csontos János alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság migrációs ügyek osztályának főnyomozója látta el. Az akcióra elrendelt napokon 21 órakor kezdődött az aznapi eligazítás a Bajai Rendőrkapitányságon. Az alezredes a berendelt állomány számára meghatározta a felállítási helyeket és a járőrkörzeteket. Kiosztotta a hívóneveket, illetve a tájékozódást segítő térképeket a 32 fővel és összesen 14 gépkocsival részt vevő csapatnak.

– Az akció első napja, május 7-e viszonylag csendesen telt. Magyar, szerb és moldovai állampolgárokat igazoltattak az egyen- és a civil ruhás kollégák. Szabálytalanságot az intézkedésekkor nem tapasztaltunk. Május 12-én már nagyobb volt a mozgolódás. Május 13-án 13 óra 37 perckor a Hercegszántói Határrendészeti Kirendeltség szolgálatirányító parancsnoka jelentette, hogy Hóduna külterületén 14, magát afgán állampolgárnak valló személyt tartóztattak fel. Másfél órával később a KR egyik egysége Garán találkozott két magukat iraki állampolgárnak valló férfival, akik nem tudták igazolni jogszerű magyarországi tartózkodásukat. Okmányaik nem voltak. Ezután átvizsgáltuk a Baja és Gara közötti útszakaszt, de migrációval kapcsolatos további intézkedéseket nem folytattunk. A feltartóztatott illetékteleneket munkatársaink átkísérték a Szerbiával határos kerítés túloldalára. A következő napon 2 óra 30 perckor kaptuk a jelzést, hogy ismét Hóduna külterületén, a Natália hídnál két koszovói állampolgárt tartóztattak fel. A műveletsorozatot újfent nyugodtabb szolgálat zárta május 20-ára virradóan. Az egyenruhások 22 embert igazoltattak, magyarokat, szerbeket, egy-egy fő macedón és bolgár állampolgárt. Velük kapcsolatosan jogsértést nem tapasztaltunk – számolt be az alezredes.

A jövőben is terveznek megerősített ellenőrzéseket, a május 23-án reggel jelentett adatok is alátámasztják: 52 migránst tartóztattak fel a hivatkozott határszakaszon.

– A négynapos művelet tapasztalatait, eredményeit értékelni fogjuk. A váratlan ellenőrzéseket és a megerősített szolgálatot folytatjuk, nem hagyhatunk rést a pajzson – foglalta össze Boross Zoltán.
 

Fenyvesi Beáta
Fotó: Marosfalvi Péter, Béres Márton

<< Vissza az előző oldalra