Az év rendőre vezetői kategória

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Zsaru Magazin

Tisztesség, elkötelezettség

Soczó László dandártábornok, Tolna megye főkapitánya szerint a rendőrség eredményes munkát végez. Ennek alapja a képzettség, a szakmai alázat, az önálló gondolkodás, a nyitottság. A lényeg: az emberek támaszt lássanak a zsaruban.

 

 

Pályája a BM Tartalékos Tisztképző Iskolán kezdődött, utána a Rendőrtiszti Főiskolán tanult, bűnügyi szakon végzett. Hadnagyként a Bonyhádi Rendőrkapitányságon debütált.

 

– Egy idősebb tiszthelyettes zsaru mellé rendelt egy évre a kapitány, tőle tanultam meg mindent, ami a sikeres nyomozói munkához kellett – emlékszik a tábornok. – 1988-ban a bűnügyi osztály vezetője lettem, egy év múlva kitüntetéssel fejeztem be jogi tanulmányaimat, aztán jogi szakvizsgát tettem. Még abban az esztendőben a Szekszárdi Rendőrkapitányság vezetőjévé neveztek ki, 14 évig láttam el ezt a feladatot.

 

Soczó László 2003-tól 2006-ig Somogy megye rendőrfőkapitánya volt.

 

– Ez igazi kihívást jelentett Szekszárd után. Somogy nagy megye, öntudatos, kemény emberek lakják. Nagyobb volt a merítési lehetőség, ha kerestem valakit egy feladatra. Szokatlan lehettem beosztottaim számára, mert vezetési stílusom eltér az átlagostól. Kicsit toleránsabb, rugalmasabb voltam, talán kevésbé katonás. Mindig teret adtam és adok jelenleg is a véleménynek és az önállóságnak. A fő, hogy a rendőr tisztességesen dolgozzon és viselkedjen.

 

Tolna megyébe 2006-ban tért vissza – főkapitánynak.

 

– A megye adottságai nem rosszak, mindenki ismer mindenkit, minden azonnal szemet szúr. Az is, ha jól dolgozik valaki, az is, ha nem. Egyébként régi bölcsesség: rossz csapat nincs, csak rossz parancsnok. Döntő, hogy világos legyen: a vezető mit vár el, milyen elvek mentén menjen a munka. A rendőrség nagy hivatal, állampolgárokkal foglalkozunk. Azért vagyunk, hogy segítsünk, panaszost elküldeni megbocsáthatatlan bűn az én szememben. Fontos a nyitottság, a hivatás iránti elkötelezettség. A mai napig tudok tanulni bárkitől, rendszeresen beszélgetek, konzultálok munkatársaimmal.

 

Tolnában is jelentősen visszaesett a bűnözés, ami persze nem azt jelenti, hogy ölbe tett kézzel ülhetnek a zsaruk.

 

– A sült galambot lehet várni, de nem jön. Például a megyében a körzeti megbízotti szolgálat és a bűnügyi operatív munka mindig kardinális kérdés volt. Amikor másutt visszafejlesztették a körzeti megbízottaknál az operatív munkát, mi inkább továbbfejlesztettük. Most, hogy újra fontos, nálunk nem volt különösebb döccenő. Ami az eredményeket illeti, az élmezőnyben vagyunk, pedig ez nem söröskupakgyártó cég, nem lehet kilóra mérni a munkát. Előfordul, hogy a sok munka sem hoz eredményt, máskor meg a minimális befektetés is, de hosszú távon azért kifizetődik és beérik a tisztesség és a szakmai elkötelezettség. A településeken fontos az emberekkel való jó kapcsolat. A kmb.-től például nem szabad mindenáron kikövetelni a feljelentést, bírságot. A lényeg, hogy legyen rend a faluban, a rendőr fogja el a jogsértés tettesét, és Mari néni, Józsi bácsi meg persze az önkormányzat is elégedett legyen – összegez a dandártábornok.

Soczó László büszke arra, hogy az emberek Tolna megyében magukénak vallják a rendőrséget.

 

TAKÁTS LÁSZLÓ

FOTÓ: SZABÓ LÁSZLÓ

<< Vissza az előző oldalra