Bejött a figyelés

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Zsaru Magazin

A betörők egy külföldön élő férfi házában egyik nap összekészítették mindazt, amiért másnap visszamentek, hogy elvigyék, de a tatai rendőrök már várták őket. Két betörőt elfogtak, a harmadik társukat még keresik.

Egy helyi lakos augusztus 12-én bejelentést tett a Tatai Rendőrkapitányságon arról, hogy Írországban dolgozó barátja általa felügyelt családi házában alighanem betörők jártak. A felügyelet abból állt, hogy a férfi mindennap, olykor naponta többször is ránézett az üresen álló házra, ahonnan a leveleket, számlákat továbbította Írországba a ház tulajdonosának. A férfi egyébként korán szokott kelni, az első ellen­őrzésre általában hajnalban került sor, nem volt ez másképp augusztus 12-én sem. Korán reggel elsétált a rábízott házhoz, ahol azt látta, hogy az épület főbejáratát, a vaslemezes ajtót valaki felfeszítette. Ezen nagyon meglepődött, és azonnal eltüntette a rongálás nyomait, úgy gondolta, a ház mégsem maradhat nyitva. Odabent csak annyit tudott biztosan megállapítani, hogy egy szerszámosláda hiányzik, de lévén nagy a rendetlenség, azt már nem tudta megsaccolni, hogy eltűnt-e más is. A lakásban ugyanis mindenféle használati tárgy, szerszám, mint általában, ezúttal is szanaszét volt. Mindenesetre értesítette a rendőrséget.

 – A helyszínre érkezve valóban találtunk feszítésre utaló nyomokat a vasajtón, de olyan nyomot, amit rögzíteni is lehetett volna, már nem. Láttuk viszont az eltűnt szerszámosláda porfolytonossági nyomait – mondja Rezes Attila főhadnagy a Tatai Rendőrkapitányság kiemelt főnyomozója. – Láttunk még a ház udvarán, a gazban taposási nyomokat, és még egy ház bejárati ajtajáról lefeszített lakatot is találtunk. A házba lépve nekünk is feltűnt a rendetlenség, de az is, hogy ebben a rendetlenségben a szerszámgépek egy kupacba vannak összehalmozva az egyik szobában. Egyeztettünk a külföldön élő sértettel, aki azt mondta, ezt nem ő pakolta össze, a különféle szerszámok az ő távozásakor mind a helyükön voltak.

A helyszínelést későbbre halasztották a nyomozók, mert nagyon úgy tűnt számukra, hogy az összekészített tárgyakért valaki vissza fog menni, érdemes inkább egy bűnügyi portyaszolgálatot szervezni. Úgy gondolták, az elkövető vagy aznap este, de legkésőbb a következő napokban visszatér, hogy elvigye a kiszemelt holmit. Közben a rendőrök megtudták, hogy egy szürke színű kombi autó járt a háznál előző napon.  Rezes Attila és Tihold József százados még aznap este, azaz augusztus 12-én visszatért a házhoz. Kicsit odébb húzódva, egy autóból figyelni kezdtek, és jól számítottak: este meg is jelent a szürke kombi autó. A háznál megállt egy pillanatra, majd kicsit távolabb leparkolt. Az autóból három férfi szállt ki, odamentek a házhoz, és közülük az egyik, társa segítségével felmászott a szomszédos garázstetőre, majd onnan beugrott a házba. A másik két férfi, K. Richárd (26) és Sz. József (40) elindult vissza az autóhoz, ám a rendőrök kicsit odébb megállították őket. Harmadik társuk telefonon hívta őket, de a hívásra a két elfogott férfi már nem tudott reagálni, így a betörőtrió harmadik tagja kiszaladt a házból, elrohant, és eltűnt a szemek elől. A tatai nyomozók átkutatták a kocsit, az abban talált mobiltelefonban rábukkantak egy képről készített fotóra, amiről kiderült, ugyancsak a házból lopták el. K. Richárdot és Sz. Józsefet a rendőrök előállították és gyanúsítottként hallgatták ki. Az ellopott szerszámosláda és az ellopott kép miatt kisebb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette, valamint az összekészített, egyébként értékes és jó minőségű szerszámok miatt egyrendbeli nagyobb értékre elkövetett lopás bűntettének kísérlete a gyanú ellenük. Az elkövetők nem voltak együttműködők, vallomást nem tettek. A Tatai Rendőrkapitányság augusztus 13-án előterjesztést tett a gyanúsítottak letartóztatásának indítványozására, amit a bíróság elrendelt. Harmadik társukat még keresik.


TRENCSÉNYI ZOLTÁN
FOTÓ: FRANCZ ILONA,
RENDŐRSÉG

<< Vissza az előző oldalra