Belövik, miből lőtték ki

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Zsaru Magazin

Digitalizálták a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet fegyverszakértői laboratóriumába 1954 óta bekerült több mint 2500 lövedéket és töltényhüvelyt az új, háromdimenziós szkennerrel.

A digitális adatbázis alapján az összehasonlító szoftver akár tíz másodperc alatt lehetséges találatokat ad.

 


1954-től tárolják a bűnjeleket

 

Ha a rendőrség egy bűncselekmény helyszínén töltényhüvelyt, lövedéket talál, elküldi a BSZKI fegyverszakértőinek, akik a legapróbb nyomok vizsgálata alapján megállapítják, kapcsolatba hozható-e egy korábbi bűnténynél használt lőfegyverrel.

 


Halmai János: Gyorsítja a szakértői folyamatot az új eszköz

 

– A korábbi gyakorlat szerint a szakértőnek egyesével kellett összehasonlítania egy mikroszkóp alatt az új bűnjelet az összes korábban vizsgált, azonos kaliberű töltényhüvellyel, lövedékkel – magyarázza Halmai János igazságügyi nyomszakértő, a kriminalisztikai szakértői osztály vezetője. – A leggyakoribb, 7.65 mm-es Browning típusú lőszer esetében ez mintegy hétszáz darab bűnjelet jelent, így az összehasonlítás napokba telt. Tavaly december elsején megérkezett osztályunkra az a német–orosz gyártmányú automatizált ballisztikai összehasonlító rendszer, amelyhez egy háromdimenziós szkenner is tartozik. Ennek segítségével digitalizáljuk a rendőrségtől frissen kapott lövedéket vagy töltényhüvelyt, majd a speciális szoftver segítségével a számítógép összehasonlítja a korábbi esetek bizonyítékaival, és a hasonlóság mértéke alapján összeállít egy listát. Ebből a szakértő már látja, ha lehetséges egyezés van, így elég csak a kiszűrt bűnjeleket tüzetesebben megvizsgálni.

 

 


Ultrahangos tisztítás tán szkennelik be a bűnjeleket

 

 


Szkenneléshez rögzítik

 

A digitális adatbázis létrehozásához természetesen előbb a nyilvántartásban szereplő minden korábbi, több mint 2500 bizonyítékot be kellett szkennelni 3D-ben.

 


Kiss István: Sokszoros nagyításban tudom összehasonlítani a mintákat

 

– Hogy a lehető legtökéletesebb minőségben tudjuk digitalizálni a töltényeket és lövedékeket, mindegyiket letisztítottuk egy ultrahangos szerkezettel – beszél a folyamatról Kiss István igazságügyi fegyverszakértő.  – Ezt követően egyesével a szkennerbe helyeztük a bizonyítékokat, a precíziós optika átlagosan öt perc alatt letapogatta a felületén lévő fegyverműködési nyomokat. Mindegyik háromdimenziós képe mellé egy rövid leírást csatoltunk arról, milyen bűncselekmény elkövetéséhez használták. A legrégebbi lövedék 1954-ből, egy 0.22-es kaliberű lőfegyverből származik, Somogy megyében gyilkoltak vele. Ha ezzel a fegyverrel bármikor újabb bűncselekményt követnek el, és bekerül hozzánk a lőfegyver vagy egy lövedéke, pár perc alatt kiderül az egyezés. A szoftver ugyanazokat az egyedi nyomokat keresi összehasonlításkor, amit mi is. A töltényhüvelyen nyomot hagy az ütőszeg, a tölténytámasz, a kivető és a hüvelyvonó. A lövedéken a huzagolási barázdákat és az ezek közötti ormózatnyomokat vetjük össze. Ezek között csupán mikro méretű eltérések vannak, mégis teljesen egyediek. Nem létezik két ugyanolyan fegyver, mindegyik más nyomot hagy. Miután kijelölöm a digitalizált bizonyítékon ezeket a nyomokat, a szoftver a keresés során ennek alapján veti össze az adatbázisban szereplő azonos kaliberű többi töltényhüvellyel vagy lövedékkel. Ez mindössze néhány másodpercet-percet vesz igénybe. Ezután a találati listából kiválasztom azokat a bizonyítékokat, amelyeket össze szeretnék hasonlítani. A megfelezett monitoron aztán igény szerint forgathatom, igazíthatom a két bűnjel képeit, hogy megtaláljam az egyezést. A rendszer a szürke 200 árnyalatával dolgozik, ezért nagyon részletgazdagok a felvételek, ha ez sem lenne elég, a nyomok mélységének jobb érzékelhetőségét a színes nézet lehetősége segíti.

 


A szoftver a szürke 200 árnyalatát használja

 

Az új összehasonlító rendszer nem váltja ki az igazságügyi szakértőket, mivel annak kimondása, hogy két lövedéket vagy töltényhüvelyt ugyanabból a fegyverből lőttek-e ki, továbbra is a szakértők feladata, miután eredetiben is ellenőrizték, összehasonlították a fénymikroszkóp alatt. Munkájukat viszont nagy számú minták esetén megkönnyíti és felgyorsítja az új eszköz.

FERENTZI TÜNDE

FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ

<< Vissza az előző oldalra