Égő házból mentettek

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Zsaru Magazin

Három rendőr mentett ki négy lakót egy kigyulladt társasházból április 13-án Tatán. Gyorsaságuknak és helytállásuknak köszönhetően senkinek nem esett komoly baja.

Lakástűzről érkezett bejelentés a Tatai Rendőrkapitányság ügyeletére április 13-án 12 óra körül. Berényi Orsolya törzsőrmester, járőrvezető és Németh Janka törzsőrmester, járőr érkezett először a helyszínre.

– Sűrű, fekete füst gomolygott ki a társasházból – idézi föl Berényi Orsolya. – Kitámasztottam az ajtót, ekkor odajött hozzánk egy férfi, és aggódva mondta, felesége és tízéves kislánya az első emeleti lakásukban van. A sűrű füstben még elemlámpával sem lehetett pár centiméternél messzebbre látni. Az orrom elé tettem egy rongydarabot, és a férfi útmutatása alapján felmentem. Kértem az édesanyát és a kislányt, tegyenek vizes törülközőt az arcuk elé, és menjünk le. A lépcsőnél már ott volt kolléganőm, megfogta a kislány kezét, és kivezette.

Éppen amikor kiértek a szabadba, Tóth Árpád főtörzsőrmester, körzeti megbízott is bekapcsolódott a mentésbe.

– Észrevettünk egy második emeleti erkélyen egy fiatal nőt és egy tíz év körüli kislányt – folytatja a körzeti megbízott. – Megkérdeztük a házban lakókat, hogyan juthatunk fel a tetőtéri lakásba, majd a szomszédos étteremből kértem egy asztalterítőt, bevizeztem, és elindultunk mindhárman felfelé. A család kutyája először mérgesen morgott ránk, aztán abbahagyta, érezhette, segíteni mentünk. Először a kislányt menekítették ki kollégáim, majd én is elindultam lefelé a hölggyel és a kutyával. Amikor leértünk, megérkeztek Tatabányáról a tűzoltók.

– Kérdeztem a lakókat, tudják-e, ki okozta a tüzet – veszi át a szót Berényi Orsolya. – Egy 11 éves kislányra mutattak, aki a közelben sírdogált. Odamentem hozzá, próbáltam megnyugtatni. Kérdeztem, mi történt, mire elmondta, hogy sült krumplit szeretett volna készíteni, de az olaj valahogy meggyulladt. Próbálta eloltani, de nem sikerült, ezért átszaladt a szomszédba segítséget kérni, de nem voltak otthon. Kiszaladt a házból, és telefonált édesanyjának. Az ő egyik munkatársa értesítette a rendőrséget és a tűzoltókat. Végül csak a 11 éves kislányt kellett megfigyelésre kórházba szállítani füstmérgezés miatt, más nem sérült meg.

            FERENTZI

FOTÓ: K.-E. MRFK, REPRÓ: S. J.

<< Vissza az előző oldalra