Egy városban szolgálnak

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Zsaru Magazin

Három testvér, három zsaru. Ketten a megyei rendőr-főkapitányságon dolgoznak, a legkisebb testvér pedig a városi rendőrkapitányságon. Két fiú és egy lány. Győrben éltek, majd a Győri Határőrkerületnél dolgozó édesapjuk áthelyezése miatt került a család Zalaegerszegre.

A Pintér családból a legfiatalabb, Krisztina lett legelőször rendőr, testvérei, László és Attila katonai pályán kezdtek.

– Nekem nem volt gyerekkori álmom, hogy rendőr legyek – kezdi a legidősebb testvér, Pintér László alezredes, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának kiemelt főelőadója. – Mondhatom, hogy megjártam a hadak útját. Édesapánk határőr alezredes volt. Amit mi gyerekkorunkban láttunk: reggel egyenruhában elment, este egyenruhában jött haza. A fejünkben ott volt az az egyenruhás kép, de inkább a katonai pálya. Attila öcsémmel mi katonai kollégiumba jártunk Győrbe, úgyhogy abba az irányba indultunk el. Onnan továbbmentünk Szentendrére, a katonatiszti főiskolára, ahol gépesített lövészként végeztünk. Én el is kezdtem szolgálni Szombathelyen, a Gépesített Lövészdandárnál. Két év után, ez pont a rendszerváltás idejére esett, jöttem át Zalaegerszegre a határőrséghez. Itt különböző beosztásokban szolgáltam még három évet. Majd elkezdtek új szelek fújni, és 1995-ben a zalaegerszegi határőr-igazgatóságot megszüntették. Ekkor kellett elgondolkodnom azon, hogy merre tovább. Természetesen a hadsereg ajánlott lehetőségeket az ország különböző határőrségein, de én inkább maradni akartam Zalaegerszegen, és egy, a belügyminiszternek írt levélnek köszönhetően át tudtam jönni a rendőrséghez. 25 éve a rendőrségnél vagyok, azon belül pedig a közlekedésrendészeti osztályon.

– Legfiatalabb testvérként én kerültem először a rendőrséghez – veszi át a szót Pintér Krisztina Natália őrnagy, a Zalaegerszegi Rend­őrkapitányság vizsgálati osztályának csoportvezetője. – Kislányként édesapám miatt katona szerettem volna lenni, de akkoriban nagyon nehéz volt a lányoknak a katonasághoz bekerülni. A középiskola elvégzése után, 1994-ben a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságon kezdtem dolgozni, mint közrendvédelmi járőr, ahol hat évet töltöttem el. Közben elvégeztem a főiskolát, és 2000-ben bűnügyi rendőrtiszt lettem. Azóta bűnügyi szakterületen dolgozom, kezdetben nyomozóként, majd 2013-tól csoportvezetői beosztásban.

– A 90-es évek közepén nem voltak nők a katonaságnál, de a rend­őrségnél sem volt ez jellemző, inkább a 2000-es évek után kezdtek rendőrnők megjelenni.

– Igen, 1994-ben a rendőrségen arányaiban kevesebb nő dolgozott, mint most. Járőrként egy nagyon jó csapatban dolgoztam, olyanokkal, akik már 20-30 éve szolgáltak. Tapasztalatnak és alapnak is nagyon hasznos volt ez az időszak.

– A fiútestvérek megbeszélték egymás közt a családban, hogy akkor katonák lesznek?

– Szinte együtt kezdtük a katonai kollégiumot – mondja Pintér Attila alezredes, a Zala Megyei Rend­őr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság védelmi kiemelt főelőadója. – Lacival egy év különbséggel tanultunk a katonai középiskolában. Érdekes volt, hogy havonta egyszer mehettünk haza, pedig Győrben éltünk, és oda jártunk kollégiumba. Én lettem utoljára rendőr a testvérek közül, 1996-ban kerültem a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságra. Előtte én is katona voltam, és határőr.

– Meg tanítottál is – veti közbe Pintér Krisztina.

– Igen, a körmendi iskolában tanítottam. A főiskoláról kikerülve egy évig voltam honvédtiszt. Aztán jöttek az átszervezések. A katonai főiskolára elvtársként vonultam be, végül úrként avattak tisztté. Első tiszti beosztásomat a Lenti Gépesített Lövészdandárnál kezdtem meg. Egy év után aztán úgy gondoltam, másik pályát választok. Ezért beadtam a jelentkezésemet Körmendre, a Szent László Határrendészeti Szakközépiskolába katonai tanárnak. Így kerültem oda katonai kiképzőnek. Négy évig képeztem a hallgatókat katonai tantárgyakra.

– És eljutunk 1996-ig, amikor befejezte a munkát a körmendi iskolában.

– Nem terveztem, hogy eljövök Körmendről – folytatja Pintér Attila. – De közben megnősültem, gyerekem született, itt Zalaegerszegen építkeztünk, így a napi ingázás kezdett megterhelő lenni. Így kerültem a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályára nyomozói beosztásba.

– Nehéz volt a katonaság után a rendőrségre váltani?

– Amikor már tudtam, hogy a határőrséget összeolvasztják a rend­őrséggel, akkor jelentkeztem a Rendőrtiszti Főiskolára – veszi vissza a szót Pintér László. – És a közlekedési szakra jelentkeztem.

– Azok, akik velünk egyidősek, tudják, hogy akkoriban a munka­hely­vál­tás nem volt egyszerű – folytatja Pintér Attila. – Én 1996-ban nem mérlegeltem. Egy célom volt, hogy minél többet lehessek a családommal. Csak egy évig voltam nyomozó, mert 1997-ben megalakult az Országos Rendőr-főkapitányságon a védelmi iroda, ezért létrehoztak minden megyében egy tiszti beosztást. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon mindenképpen katonai előélettel rendelkező személyt kerestek erre a beosztásra, így jutottak el hozzám, én pedig elvállaltam. Úgyhogy 23 éve vagyok védelmi kiemelt főelőadó. Munkám a különleges jogrendi feladatok végrehajtásához kapcsolódik. Összekötői feladatot látok el a társ- és egyéb szervekkel, önkormányzatokkal, tűzoltósággal, katasztrófavédelmi igazgatósággal.

– Akkor március közepétől volt munkája bőven.

– Igen, volt több hét is, amikor elég mozgalmas volt az élet. Rendkívüli helyzetekben a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Operatív Törzsében vagyok kapcsolattartó, hogy segítsem a rendőrség és a társszervek közötti információcserét.

– A családban a gyerekek követik szüleik nyomdokait?

– Mindkét gyermekem egyetemista, a lányom, aki 23 éves, orvosnak tanul – folytatja Pintér Krisztina. – A fiam 21 éves, és közgazdásznak készül.

– Nálunk is két gyerek van, egy fiú és egy lány, 29 és 21 évesek – válaszolja Pintér László. – Nem gondolkodtak soha abban, hogy rendőrök legyenek. A turizmusban dolgoznak Budapesten, és a koronavírus miatti korlátozás őket is érintette. Amíg Attilának több munkája lett, nekik kevesebb, de remélik, hogy hamarosan helyreáll az életük.

– A nagyobbik fiam itt dolgozik a rendőrségen – mondja Pintér Attila. – Informatika szakon végzett, és Sopronban dolgozott, de amikor Zala megyében fejlesztették az informatikai területet, beadta a pályázatát. Fel is vették, úgyhogy részben követi a nyomdokaim, még ha nem is hivatásosként.

– Az édesapjuk mit szól ahhoz, hogy rendőrök lettek?

– Édesapánk sosem erőltette, hogy egyenruhások legyünk, de tudjuk, büszke ránk, hogy ezt a pályát választottuk – vágja rá Pintér Krisztina. – És a lényeg, amit mind a hárman tanultunk a szüleinktől, hogy szeressük, amit csinálunk.


MÁTYÁSI GYÖRGY
FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER,
ARCHÍV

 

<< Vissza az előző oldalra