Elfogták a maszkos gyilkost

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Zsaru Magazin

Több mint 1500 ember kikérdezésével szűkítették 40-50 fősre a gyanúsítottak körét a Győr-Moson-Sopron megyei zsaruk, hogy megtalálják egy 81 éves gyarmati férfi gyilkosát.

Március 6-án elfogták a szanyi S. Valentint (18), aki beismerte, ő támadt maszkban az áldozatra.

 

Szokványosan indult a nap tavaly december 22-én a gyarmati házban: a családfő kinyitotta a ház ajtaját és a kertkaput, megetette a tyúkokat, majd lement a pincébe, hogy begyújtson a kazánba. 21 éves fia és 61 éves felesége fent készülődtek. Egyszer csak betoppant egy álarcos férfi, pisztolyt fogott rájuk, pénzt és ékszert követelt. Hiába mondták, nincs, a maszkos nem tágított. Egy óvatlan pillanatban sikerült beugraniuk előle az egyik szobába, magukra zárták az ajtót. Hallották, hogy kitépi a telefon zsinórját a falból, majd csend lett. Vártak néhány percet, mire ki mertek jönni. A fiú a mobiljáról hívta a rendőrséget.

 

– A járőrök megkérdezték, van-e még valaki a házban, mire az asszony mondta, férje valószínűleg a pincében van a kazánnál. Lenn borzasztó látvány tárult a zsaruk elé. A 81 éves férfi eszméletlenül, feje körül vértócsában feküdt a földön. Azonnal hívták a mentőket, akik életveszélyes állapotban vitték kórházba az idős férfit – tájékoztatott Károlyi Zoltán alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. – Az egész falut lezártuk, minden kivezető útnál rendőrök ellenőrizték az áthaladó járműveket, embereket. Közben a helyszínelők a pincében találtak egy baltát, a hátsó udvaron pedig egy véres fejszenyelet, amelyen még rajta volt a bolti címke. Ebből kiderítettük, hogy a faluban vásárolták. Az áldozat felesége elmondta: előző nap hajnalban arra ébredt, hogy nagyon melege van. Lement a pincébe megnézni a kazánt, és egy maszkos férfit talált ott. Egy széken ücsörögve bóbiskolt. Rákiáltott: „Ki vagy?”, majd amikor a férfi felébredt, bemenekült előle a spájzba, onnan üvöltötte, menjen onnan. Az álarcos eliszkolt, kezében a család elemlámpájával.

 

A zsaruknak a falubeliek elmondták, hogy 21-én a játszótéren találtak egy fekete maszkot. A rendőrök lefoglalták, DNS-szakértői vizsgálatra küldték.

 


Károlyi Zoltán alezredes: Nyomozócsoportot alakítottunk az ügy felderítésére

 

– Sejtettük, ugyanaz az ember járt kétszer a családnál – mondta a bűnügyi osztály vezetője. –  December 27-én az idős férfi a kórházban belehalt sérüléseibe. Nyomozócsoportot alakítottunk, kollégáim párokban felkeresték a falu összes házát, mintegy 1500 embert. Feltérképezték kapcsolatrendszerüket, rákérdeztek az alibijükre is. Hétvégén és este is dolgoztak a nyomozók, így két hónap alatt sikerült mindenkit meghallgatni és 40-50 fősre szűkíteni a lehetséges gyanúsítottak körét. Őket tüzetesebben ellenőriztük. Köztük volt a szanyi S. Valentin is, akinek egy rokona lakik Gyarmaton. Meghallgattuk, majd beleegyezésével DNS-mintát vettünk tőle. A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet soron kívül elvégezte az összehasonlító vizsgálatot a helyszínen talált nyommal, és kiderült, egyeznek. Március 6-án lakhelyén elfogtuk S. Valentint.

 

A támadás idején még 17 éves fiú kezdetben tagadott, majd a bizonyítékok hatására részletes beismerő vallomást tett.

 


Helyszíni kihallgatásán S. Valentin elmutogatta, mi történt a pincében

 

– Elmondta, barátnőjének és családjának karácsonyi ajándékot akart venni, de nem volt pénze. Elhatározta, szerez. Erre a gyarmati házat szemelte ki – ismertette Károlyi alezredes. – December 20-án este maszkot vett fel, kivágta a pinceablak szúnyoghálóját, benyomta az ablakot, és bemászott. Nem talált lenn semmi értékeset. Elfáradt és fázott, ezért begyújtott, majd elaludt. Hajnalban a ház asszonyának kiáltására riadt fel, elmenekült. Másnap hajnalban visszatért Gyarmatra. Elhatározta, ezúttal mindenképpen pénzt szerez, ezért magához vette gáz-riasztó fegyverét. Észrevétlenül beosont a rokona házába, és ellopott egy fejszenyelet, elmondása szerint a házat őrző kutya ellen akarta használni. Reggel, miután az idős férfi kinyitotta a kaput és a bejárati ajtót is, beosont a házba, pisztolyt szegezve pénzt követelt az asszonytól és fiától. Miután azok bezárkóztak a szobába, lement a pincébe, hátha mégis talál ott valami értékeset. Nem számított rá, hogy az idős férfi ott lesz. Állítása szerint amikor a házigazda megfogta a kezét és számon kérte, mit keres ott, megijedt, ezért sújtott le a fejére többször a fejszenyéllel. Ezután rokonához ment, aki mit sem sejtett a történtekről. Ruháját, az előző nap elvitt elemlámpát és pisztolyát észrevétlenül a ház udvari derítőjébe dobta. Ezeket a helyszíni kihallgatása során megtaláltuk.

 

S. Valentin ellen nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének, rablás bűntette kísérletének és betöréses lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a bíróság március 7-én elrendelte előzetes letartóztatását.           

FERENTZI

FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ

<< Vissza az előző oldalra