Felderítették az autóhamisítókat

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Zsaru Magazin

Több száz rendőr vett részt abban az országos akcióban, amelynek során április 15-én hajnalban a zsaruk több helyszínen egy időben elfogtak öt férfit, majd országszerte lefoglaltak 174 feltehetően lopott gépjárművet.

A rajtaütéseket kiterjedt felderítőmunka előzte meg.

A nyomozók látókörébe került egy bűnözői csoport, amelynek tagjai főként Magyarországon és Nyugat-Európából loptak gépkocsikat, meghamisították a papírjaikat és alvázszámukat, majd orgazdákon keresztül piaci áron vagy olcsóbban eladták, az eljárás eddigi adatai szerint többnyire gyanútlan vevőknek. A zsaruk több megyére kiterjedő felderítőmunka után összehangolt országos akciót szerveztek a gyanúsítottak elfogására és a meghamisított gépjárművek lefoglalására.

Április 15-én 4 óra körül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bükk közterületi támogató alosztályának zsarui szólították ki házából Kazincbarcikán az otthonában internetes autós oldalakat böngésző D. Lajost (64). A kerítésén átugró rendőrökkel szemben ellenállásra esélye sem volt, megbilincselték. Házkutatást tartottak nála, majd a nyomozók lefoglalták a háza előtt parkoló, feltehetően lopott Audit, amellyel közlekedett. Ezzel egy időben került bilincs Pomázon B. Sándor (40) és Újpesten C. Róbert (47) csuklójára, a két férfit a Terrorelhárítási Központ műveleti egységeinek közreműködésével a Nógrád és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság felderítő osztályának zsarui fogták el. Vesztes játszmát könyvelhetett el a rendőrséggel szemben a budapesti S. Vilmos (44) és a jászberényi Cs. Richárd (38) is. Előbbinek a Pest megyei felderítők, utóbbinak a Jász-Nagykun-Szolnok megyei zsaruk szerveztek lebilincselő ébresztőt az otthonukban.

 

Némedi Gábor ezredes: Az ügyben nyolc férfi ellen folytatunk eljárást

A férfiak elfogása után a nyomozók a gyanúsítottak kezén átment, feltehetően lopott járműveket foglaltak le országszerte. A 16 megyében és Budapesten végrehajtott akcióban több száz zsaru vett részt a megyei főkapitányságok és a Készenléti Rendőrség állományából. A legtöbb gépjárművet, amelyekkel kapcsolatban felmerült, hogy egyedi azonosító jeleit meghamisították, április 15-én délelőtt egy miskolci és egy dunakeszi rendőrségi telephelyre szállították. Volt köztük büfékocsinak kialakított német mentőautó és Porsche is. A lefoglalt 174 járgány összértéke megközelíti az egymilliárd forintot, eredetüket az eljárás során igazságügyi gépjárműszakértő vizsgálja. A nyomozó hatóság az ügy vizsgálata során tisztázza, mióta tevékenykedett a bűnözői csoport, és azt is, hogyan kerültek az autók hamis adatokat tartalmazó okmányokkal a vevőkhöz, akiktől most lefoglalták a kocsikat. B. Sándor és C. Róbert ellen jelentős értékre elkövetett lopás bűntettének, S. Vilmos és Cs. Richárd ellen nagyobb értékre elkövetett orgazdaság bűntettének, D. Lajos ellen orgazdaság bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A bíróság április 17-én elrendelte mind az öt férfi előzetes letartóztatását.

– Az ügyben jelenleg nyolc gyanúsított ellen folytatunk eljárást – tájékoztatott Némedi Gábor ezredes, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságának gépjárműbűnözés elleni koordinátora. Elmondta, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság felderítő osztályának nyomozói február 19-én Vácon, egy autószerelő műhelyben, majd február 23-án az egykori Váci Kötöttárugyár területén összesen három tucat lopott gépjárművet – köztük egy munkagépet, egy BMW, egy Kawasaki és két KTM motorkerékpárt – foglaltak le (Zsaru, 2015/11. szám). Ezekről megállapították, 2013 eleje és 2015 februárja között kötötték el őket ismeretlen tettesek részben külföldön, részben Budapesten. Több tanú elmondta a zsaruknak, hogy a járműveken a váci D. Gábor (33) megbízásából végeztek átalakításokat. A férfit és a neki dolgozó váci F. Balázst (29) körözték, mindketten önként jelentkeztek a rendőrségen. Orgazdaság bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottak ellenük eljárást, a bíróság február 27-én, illetve március 6-án elrendelte előzetes letartóztatásukat. Március 18-án a zsaruk emődi otthonában rajtaütöttek K. Istvánon (44). A nyomozás adatai szerint D. Lajos és S. Vilmos az elmúlt években folyamatosan adott neki megbízást arra, hogy a lopott járművek alvázszámát átüsse. A rendőrség K. Istvánt jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett orgazdaság bűntettével gyanúsítja. Elfogása után fontos bizonyítékok kerültek a nyomozók birtokába, ezekre alapozva szervezték meg április 15-ére az országos akciót, amelynek első lépéseként rajtaütöttek a további öt gyanúsított férfin. ZS. M.

FOTÓ: ZSARU MAGAZIN

<< Vissza az előző oldalra