Idén is közlekednek a családok

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Zsaru Magazin

Interjú dr. Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettessel, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) elnökével.

– Nagyon sokáig úgy nézett ki, hogy a járványhelyzet miatt idén elmarad az előzetesen meghirdetett Közlekedik a család vetélkedő. Nemrég viszont felröppent a hír, hogy a rendezvényt mégis megtartják.

– Valóban. Elmondhatjuk, hogy idén a Covid-19 járvány az élet szinte valamennyi területére kihatott, így a közlekedésbiztonsági és balesetmegelőzési tevékenységet is jelentősen befolyásolta. Az ORFK-OBB gyakorlatilag valamennyi tradicionális, felmenő rendszerű országos vetélkedőjének a törlésére kényszerült, és más rendezvényeink is elmaradtak. Szerencsére a „Közlekedik a család” országos közlekedésbiztonsági vetélkedő kivétel lett az előzőek sorából. A stratégiai partnereink bevonásával idén is meghirdetett vetélkedő területi selejtezőit tavasszal kívántuk ugyan megrendezni, de a járvány keresztülhúzta a számításainkat. A veszélyhelyzet megszűnésével lehetővé vált, hogy a vetélkedő fordulóit őszi időpontokra áthelyezzük.

átadás

– Mi a családi vetélkedő célja?

– A Közlekedik a család vetélkedő meghirdetésével több célt tűztünk ki. Az elsődleges cél nem más, mint hogy a lehető legszélesebb körben felhívjuk az állampolgárok figyelmét a közúti közlekedés biztonságára, a szabályok tiszteletére, valamint a megfontolt és példamutató közlekedési magatartás fontosságára. A családi keret annak a lehetőségét is megteremti, hogy a fiatalokat és a felnőtteket együttesen szólítsuk meg. A megmérettetéssel évente családok százait sikerül megmozgatnunk – tavaly például 684 család vett részt a területi selejtezőkön – akik a felkészülés során az elméleti ismereteiket és gyakorlati képességeiket egyaránt fejlesztik, ami már önmagában is nagyszerű eredmény. A vetélkedő híre azonban ennél jóval szélesebb körhöz jut el, s bízom abban, hogy preventív hatásáról ugyanez mondható el.

– Milyen fordulókból áll a vetélkedő?

– A családi vetélkedő a kezdetek óta két fordulóból áll. A jelentkezők először területi szintű versenyeken mérhetik össze tudásukat és képességeiket, melyeket jellemzően a fővárosban és egy-két kivételtől eltekintve a megyeszékhelyeken rendeznek meg. A területi selejtezők nyertesei pedig megszerzik a jogot arra, hogy az országos döntőn részt vegyenek. Utóbbin 20 olyan család fog küzdeni az elsőségért azonos feltételek mellett, akik az ország különböző szegletéből érkeztek.

– Mikorra tervezik a különböző fordulók végrehajtását?

– Az első fordulók, azaz a területi selejtezők két megye kivételével október 3-án kerülnek megtartásra. Hajdú-Bihar megyében úgy döntöttek, hogy a versenyt nem egy-, hanem kétnaposra szervezik, így a debreceni rendezvény október 3-án kezdődik, és 4-én ér véget. A Heves megyei szervezők pedig két héttel előrébb hozták a vetélkedőt, ami érthető is, hiszen szeptember 19-én a Szépasszonyvölgyben, az egri szüreti napok keretében a rendezvény jóval nagyobb látogatottságra és népszerűségre számíthat. Az országos döntő végrehajtását pedig a területi selejtezőket követően, október 17-re és 18-ra tervezzük.

– Kik jelentkezhetnek a vetélkedőre? Kizárólag családok?

– Igen, a nevéből adódóan ez egy kifejezetten családok részére meghirdetett közlekedésbiztonsági rendezvény-sorozat. A vetélkedőre minden olyan család benevezhet, amely magyarországi lakóhellyel rendelkezik. További feltétel, hogy legalább az egyik szülőnek rendelkeznie kell érvényes „B” kategóriás vezetői engedéllyel, valamint hat és tizenhét év közötti gyermeket, illetve gyermekeket neveljenek. Egyéb megkötés nincs.

– Mit lehet tudni előzetesen az országos döntő feladatairól?

– Amint említettem, az országos döntő kétnapos lesz. Az első napon megérkeznek a családok, majd az ünnepélyes megnyitót és a rövid eligazítást követően teszt­lapok kitöltésére kerül sor. Az elméleti versenyszám után kezdődnek meg az ügyességi feladatok, melyek másnap fejeződnek be. A családok többek között vezetéstechnikai, autós és kerékpáros ügyességi, elsősegély-nyújtási, és egyéb közlekedéssel kapcsolatos feladatokra számíthatnak, amelyek inkább szolgáljanak meglepetésként.

– Hol rendezik meg az országos döntőt?

– A kezdetek óta azt az elvet valljuk, hogy a döntő minden évben más helyszínen legyen. Kifejezett célunk, hogy a résztvevőknek lehetőséget nyújtsunk arra, hogy jobban megismerhessék hazánk gyönyörű tájait, patinás városait és nevezetes helyszíneit, ahol esetleg korábban még soha nem jártak, vagy amelyet csak kevésbé ismernek. Idén Hajdú-Bihar, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére esett a választásunk. Az országos döntőbe jutó családoknak az egyes feladatokat különböző helyszíneken kell végrehajtaniuk, így a vetélkedő során hosszabb-rövidebb időt töltenek majd el Hajdúszoboszlón, Debrecenben, Máriapócson, Kállósemjénben, valamint a szabolcsi megyeszékhelyen, Nyíregyházán, illetve Nyíregyháza-Sóstón.

– Milyen díjakkal jutalmazzák a legjobban teljesítőket?

– A versenyen érdemes elindulni, hiszen a fődíj egy Škoda Scala típusú személygépkocsi. Ezen túlmenően természetesen további nyeremények átadására is sor kerül. A területi fordulókon pedig nemcsak a családok, hanem a legeredményesebb oktatási intézmények is jutalmazásra kerülnek. Azok az iskolák, amelyek a vetélkedősorozat sikeréhez a legtöbb család sikeres ösztönzésével járulnak hozzá, a Skoda márkaképviselet támogatásával értékes tan- és sportszercsomagot nyerhetnek.

– Végezetül: mennyire magyar a Közlekedik a család? Van-e tudomásuk arról, hogy más európai országban hasonló vetélkedőt rendeznek?

– Ismereteink szerint az ország teljes területére kiterjedő, kifejezetten a családok részére meghirdetett közlekedésbiztonsági vetélkedőt kizárólag hazánkban szerveznek, ennek megfelelően a Közlekedik a család egy valódi szakmai hungarikumnak számít. 2012 óta a vetélkedőt minden egyes évben megrendezzük, így az idei a kilencedik lesz a sorban. Ugyanakkor a vetélkedő gyökerei ennél régebbre, a 90-es évekre nyúlnak vissza. A Közlekedik a család-ot az ORFK-OBB első alkalommal 1996-ban, majd 1997-ben rendezte meg, akkoriban az országos döntő résztvevői a városligeti műjégpálya jegén felállított pályán küzdöttek meg egymással a fődíjért, egy személygépkocsiért. Ezt követően hosszabb szünet következett, és a rendezvényt az ORFK-OBB 20 éves jubileuma alkalmával, 2012-ben hívtuk ismét életre. A családok közlekedésbiztonsági vetélkedője évről évre nagy sikert arat, az érdeklődők száma folyamatosan növekszik, és ez arra ösztönöz minket, hogy a versenyt továbbra is napirenden tartsuk.

 

FOTÓ: RENDŐRSÉG

 

<< Vissza az előző oldalra