Ki a legjobb pindur pandúr?

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Zsaru Magazin

A „MINI-KRESZ Pindúr-Pandúr Ki Mit Tud” országos közlekedési és környezetvédelmi verseny döntőjét rendezték május 24-én a rendőrség Vágóhíd utcai objektumában.

A gyerekek ügyesek voltak, és kiderült az is: sokat segít, ha egy közlekedési táblát versben mutatnak be nekik.

A Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány az Országos Rendőr-főkapitányság-Országos Baleset-megelőzési Bizottsággal együttműködve évek óta megrendezi a legkisebbeknek szóló országos közlekedési és környezetvédelmi megmérettetést. A versenyhez már 562 oktatási intézmény csatlakozott. Célja, hogy a gyerekek a környezettudatos életmód mellett már kisebb korukban, játékos eszközökkel tanulják meg a KRESZ szabályait, a helyes közlekedést, és minél biztonságosabban vegyenek részt a forgalomban.

 

FIGYELEM: JÖN A NYÁR!

Ezúttal az országos vetélkedő döntőjén járunk a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Rendőrségi Szabadidő- és Sportcentrum területén. A versenyre 125, egyenként 8-8 fős csapat, kisiskolások és óvodások érkeztek Magyarország különféle megyéiből. A gyerekeket óvónők, tanítók, a települések körzeti megbízottjai, iskolarendőrök és baleset-megelőzési előadók kísérték a fővárosba. Felkészítésükben 57 rendőr, 68 óvodapedagógus és 64 iskolapedagógus segített. A kisebbeknek-nagyobbaknak korosztályukhoz igazított KRESZ-tesztlapot és környezetvédelmi totót kell kitölteniük, valamint kerékpáros ügyességi pályán kell megmutatni tudásukat.

Gurbán Csaba százados, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság bűn-és baleset-megelőzéssel is foglalkozó, kiemelt főnyomozója több mint tíz éve aktívan segíti a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány munkáját. Ezúttal a KRESZ-tesztek kitöltésének egyik helyszínén fogadja az egymást váltó csapatokat.

– Ez már a Pindúr-Pandúr verseny döntője, ahol valóban a legjobban felkészült iskolások és óvodások mérik össze a tudásukat – mondja. – A gyerekek évről évre többet tudnak a KRESZ-ismeretekből, és a gyakorlati feladatokat is jobban teljesítik. De ez nem véletlen, mert az iskolákban és az óvodákban mind több az ezekre felkészítő program, köszönhetően a pedagógusoknak, az iskolarend­őröknek és a baleset-megelőzéssel foglalkozó kollégáknak. Mindezt már a legkisebb korban el kell kezdeni. Nálunk, Nyíregyházán a belső és külső területeken is folyamatosan épülnek a kerékpárutak, és most, hogy jön a szünidő, a kétkerekűvel közlekedők száma is megszaporodik. Ilyen időszakban tehát még a szokásosnál is többet kell beszélnünk a fiataloknak a biztonságos közlekedésről, a kerékpárosokra leselkedő veszélyekről, valamint arról, hogy amennyiben felkészülten és figyelmesen közlekednek, akkor nem történik velük baj.

Nézzük a tesztlapot, színes ábrák mutatnak forgalmi helyzeteket, éppen olyanokat, amilyenek a mindennapokban is előfordulhatnak az utakon, a forgalomban. A kisebbek is ügyesen oldják meg a feladatokat, legfeljebb a rendőri karjelzések felismerésével akad némi gondjuk.

 

ISMERETSZERZÉS JÁTÉKOSAN

Színes gyerekcsapatok vonulnak egyik helyszínről a másikra, aki végzett a tesztlapok kitöltésével, indul a kerékpáros ügyességi pálya felé, ahol ugyancsak sokan vitézkednek. Sok a résztvevő, kevés a hiba. Egyforma pólókban, igazi csapatként mennek a Budaörsi Mákszem Óvoda csöppségei, a Bölcskei Kegyes József Általános Iskola tanulói, a Bátonyterenyei Őzike és a Pesterzsébeti Katica Óvoda versenyzői. Akadnak olyanok is, akik már túl vannak a próbákon. A jókedvű és felszabadultan játszó karcagi gyerekek teljesítették a feladatokat, megvolt az ebéd és a fagyizás is, ettől kezdve számukra játékkal telik az eredményhirdetésig hátralévő idő.

– Azért jöttünk erre a rendezvényre, mert fontosnak tartjuk a környezeti nevelést és a gyerekek biztonságos közlekedését – mondja Harsányiné Szabó Ilona, a Karcagi Madarász Imre Egyesített Óvoda Zöldfa Úti Tagóvodájának vezetője. – Ennek érdekében megtanuljuk a gyalogos és a kerékpáros közlekedés szabályait. Persze játékos formában tesszük ezt, egyebek mellett interaktív séták során adjuk át az ismereteket. A mi városunkban fontos közlekedési eszköz a kerékpár, néha meghirdetünk autómentes napokat is, olyankor arra kérjük a szülőket, hogy hagyják otthon a gépkocsit, és az iskolásokkal együtt kerékpárral közlekedjenek. A rendőrség támogatásával szervezünk biciklis rendezvényeket, ahol a gyerekek nemcsak a kerékpározásról tudhatnak meg többet, hanem a rendőrök munkájáról is.

Ekkor érkezik a hatéves Ráckevi Erik, aki nagyon ügyes volt a versenyek során. Azt mondja, számára a bringázás volt a legkönnyebb, kicsit nehezebb a tesztlapok kitöltése. Annál a kérdésnél akadt meg, hogy milyen színű kukába kell dobni a papírt, milyen színűbe a műanyagot. Ő most megtanulta, szemben jó néhány felnőttel, aki számára csak egyfajta kuka létezik, és azt erdőszélnek hívják, de ezt a folyosót most ne nyissuk meg, mert elromlik a kedvünk hamar…

 

VERS A KRESZ-TÁBLÁRÓL

– Nagyon lényeges számunkra a gyermekek biztonságos közlekedése és az erre való felkészítés, miképpen lényeges a környezetvédelem is – mondja Kovács Andrea, a Dombóvári Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda óvodapedagógusa.

– Van egy Dombó-CsIpSsz nevű egyesületünk – teszi hozzá Varga Szilvia, az egyesület egyik tevékeny tagja. – Két éve kezdtük el a Dombóvári Rendőrkapitánysággal a biztonságos közlekedésre nevelést az óvodákban és az iskolákban. Három elméleti és három gyakorlati foglalkozást tartunk egy-egy csoportnak, a végén a gyerekek tesznek egy vizsgát. Akinek sikerül, az kap ajándékot és egy fényképes kerékpáros-igazolványt, amire tulajdonosai nagyon büszkék.

A csoport egyik kísérőjétől, Tóth Szilvia főtörzszászlóstól, a Dombóvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadójától még egyéb érdekességeket is hallunk.

– Idén kilencedik alkalommal veszünk részt az országos Pindúr-Pandúr versenyen, és minden évben komolyan készülünk rá – mondja. – Például azzal, hogy eljátsszuk a közlekedési helyzeteket, vagy azzal, hogy egy-egy közlekedési szituációt, illetve egy-egy KRESZ-táblát rímekben mutatunk be, merthogy én gyakran írok közlekedési és bűnmegelőzési gyerekverseket. Ezek segítségével könnyebben megjegyzik a tudnivalókat a kisebbek.

A program befejezéseképpen jön az eredményhirdetés. Mielőtt azonban kihirdetnék a győzteseket, a hangosbemondón arra kérik a gyerekeket, hogy cserébe a sok munkáért, és azért, hogy ez a nap is létrejöhetett, minden gyerek ölelje meg Jolika nénit, a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány elnökét, aki sok-sok éve dolgozik azért, hogy a különféle rendezvények segítségével minél több gyerek közlekedjen biztonságosan. És ami ezután következik, arra egy ideig ő is emlékezni fog, mert ennyi ölelést, amennyit kap, az ember évtizedek alatt gyűjt be.

Nincs más hátra, a tizenkét legjobb óvoda versenyzői, felkészítői átveszik a színpadon az alapítvány által felajánlott kerékpárokat, a tizenkét legjobb iskola tanulói pedig az asztalifocikat. Végül valamennyi résztvevő megkapja azt a KRESZ-pólót, amely arra emlékezteti, hogy ő már tett azért, hogy balesetmentesen közlekedjen, és megtanulta, miért fontos a környezetvédelem.     

Trencsényi
Fotó: Béres Márton

<< Vissza az előző oldalra