Komplex képzés és elismerések

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Zsaru Magazin

Ügyeleti területen dolgozóknak adtak át elismeréseket és tartottak komplex képzést a szakirányítók áp­rilis 1-én.

Öt kategóriában díjazták az ország legjobbjait, valamint gyakorlatban hasznosítható informá­ciókat osztottak meg a végrehajtó állománnyal.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Rendészeti Főigazgatóság ügyeleti főosztályának vezetője, Hablicsek Nikoletta ezredes kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy beosztottjai a legmagasabb fokon birtokában legyenek a szakmai ismereteknek, és ismerjék a szükséges rendőri intézkedések hatályos jogszabályi hátterét. Feladataikat pedig legjobb tudásuk alapján lássák el.

– Rendszeresen szervezünk képzéseket – magyarázta Hablicsek Nikoletta ezredes. – Fontosnak tartom, hogy a kollégáim jártassága kimagasló legyen, hiszen feladatuk, hogy az élvonalban – akár rövid idő alatt is – képesek legyenek kardinális kérdésekben a megfelelő és helyes döntés meghozatalára.

Mindenfajta értékelés alapja a számonkérés. A főosztályvezető elvárja, hogy beosztottjai folyamatosan képezzék magukat.

– Ragaszkodom ahhoz, hogy az irányításom alá rendelt szervezeti elemek dolgozói kövessék figyelemmel a változásokat – folytatta a főosztályvezető. – Az ügyeleti főosztály módszertani útmutatók, állásfoglalások készítésével segíti a munkatársakat abban, hogy a munkájukat minél hatékonyabban, a vezetői és a lakossági igényeknek megfelelően, megelégedésükre, őket segítve lássák el. Előfordult olyan, hogy egy jogszabály-módosítást követően „dolgozatot” írattam. Természetesen az esetleges felkészületlenséget szankció követte. Minden évet érdemes időközben, illetve utólag is értékelni, hiszen a hibákból rengeteget lehet tanulni. A tavalyi esztendő értékelésének programjaira az ORFK ügyeleti osztály vezetőjét, illetve kiemelt főreferenseit, a hívásfogadó központok vezetőit és helyetteseit, a Készenléti Rendőrség, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság ügyeleti szolgálatainak vezetőit, illetve valamennyi megyei rend­őr-főkapitányság és a Budapesti Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központ fő- és osztályvezetőit vártuk.

Az évértékelőt és egyben a továbbképzést Balogh János vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány nyitotta meg. Az előző évi számadás mellett az idei esztendő feladatainak meghatározásáról Hablicsek Nikoletta ezredes tartott prezentációt. A programba iktatták Fuxreiter Róbert alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tevékenységirányítási központ főosztályvezetője által tartott ismertetőt, ennek apropója a február 15-én történt rendkívüli esemény volt. A főváros nyugalmát aznap délben egy szökött fegyveres elítélt bolygatta meg, aki a Fővárosi Törvényszékről az ítélethirdetést követően egy lopott fegyverrel elmenekült. A zsaruk nem sokkal később Újpalotán fogták el a férfit. A gyakorlati tapasztalatokat kiveséző témát követően Izbéki Ferenc alezredes, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság ügyeleti osztály vezetőjének előadása követte. Az osztályvezető a 2018. évi informatikai fejlesztésekről számolt be, majd a 2019. évre tervezett innovációs lehetőségekről beszélt a hallgatóságnak. Farkasné Csorba Ildikó alezredes, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság ügyeleti főosztály kiemelt főreferense „A 2019. évi tervek a rosszindulatú és az intézkedést nem igénylő hívások visszaszorítása érdekében” címmel tartott előadást. Ennek keretében elmondta, hogy az elmúlt két esztendőben a hívásfogadó központokba érkezett ilyen jellegű hívások száma 419 078-cal csökkent. Varga Miklós alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központ osztályvezetője ismertette a megyei rendőr-főkapitányság „112–Tudd, hogy segíthess!” elnevezésű, sikeres projektjét. A SIRENE Iroda vezetője, Liczkai Gábor alezredes pedig a schengeni értékelésre történő felkészülés tevékenységirányítási központokat és a kapcsolattartási szolgálati helyeket érintő feladatairól tartott előadást, illetve megosztotta az eddigi felkészítő ellenőrzések tapasztalatait. A program zárásaként Hablicsek Nikoletta ezredes értékelte a továbbképzést, és megköszönte az állomány építő jellegű, érdeklődő hozzáállását.

Farkasné Csorba Ildikó
Farkasné Csorba Ildikó

– Összegezve a szakmai tréningen elhangzottakat elmondható, hogy egy eredményes éven vagyunk túl – foglalta össze Hablicsek ezredes. – Természetesen mindig van hová fejlődni, azonban a jövőbe mutató jelek bizakodásra adhatnak okot, hiszen kollégáim szakmai hozzáállása pozitív. A hagyományossá vált elismerések odaítélésének szempontjait az egyéni, valamint ezenfelül vezetők esetében az irányítása alatt lévő egység közösségi teljesítménye alapján mérlegeltük.

A továbbképzésen a vezetőség megbecsülését kifejezésre juttatva Halmosi Zsolt vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes adta át öt kategóriában a 2018. évi díjakat.
 

Halmosi Zsolt
Halmosi Zsolt vezérőrnagy

 

„Az év TIK osztályvezetője”
Ádám Pálma őrnagy,
a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság
tevékenységirányítási központ
osztályvezetője.

 

„Az év TIK osztályvezető-helyettese”
Serfőző Anikó őrnagy,
a BRFK tevékenységirányítási központ
osztályvezető-helyettese.

 

„Az év TIK ügyeletvezetője”
Hajas Zoltán őrnagy,
a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rend­őr-főkapitányság
tevékenységirányítási központ
ügyeletvezetője.

 

„Az év TIK ügyeletese”
Sziklai Zsolt törzszászlós,
a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság
tevékenység­irányítási központ
ügyeletese.

 

„Az év HIK supervisora”
Pilz Anikó,
a Miskolci Hívásfogadó Központ
alkalmazottja.

 

Fenyvesi Beáta
Fotó: Marosfalvi Péter

<< Vissza az előző oldalra