Lopott autók nyomában

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Zsaru Magazin

Három tucat lopott járművet találtak a Pest megyei nyomozók Vácon, egy autószerelő műhelyben és az egykori kötöttárugyár területén. Zömüket külföldön és Budapest különböző kerületeiben lopták el. Két férfit orgazdasággal gyanúsítanak a zsaruk.

A gépjármű-felderítésre szakosodott Pest megyei nyomozók február 19-én kora délután tanúkutatásra indultak a váci Derecske dűlőbe. Megjelenésükkel kiugrasztották a nyulat a bokorból: egy autószerelő műhelynél pakolászó férfiak pánikszerűen beugrottak egy Audi A5-ösbe, és kövér gázzal elhajtottak. A zsaruk ellenőrizték a műhely alkalmazottait és a bent álló gépkocsikat. Kiderült, a járművek többségét körözik, az irodában tárolt okmányok egy része pedig hamis volt. A műhelyből egyedi azonosító jel meghamisításához használatos eszközöket és feltehetően lopott alkatrészeket, valamint három gépkocsit, egy földmunkagépet és egy teherautót foglaltak le a nyomozók. A műhelyben dolgozókat tanúként hallgatták ki, egyikük elmondta, a váci D. Gábor (33) megbízásából szereli a járgányokat. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság elfogatóparancsot bocsátott ki az Audi A5-össel olajra lépett D. Gábor és a neki dolgozó váci F. Balázs (29) ellen, elrendelték az autó körözését is.

 


Hamis okmányokat találtak a szerviz irodájában

 

 


Kiiktatott lopásgátlóval

 

A késő éjszakába nyúló helyszíni szemle közben bejelentés érkezett a rendőrségre: pár utcával odébb, egy családi házas övezetben gyanús férfiak parkoltak le két személygépkocsit. A percek alatt a helyszínre érkező járőrök már csak az egyik autón, egy Volkswagen Passaton találtak rendszámtáblát, a másikon, egy Mini Morrison nem volt. A zsaruk mindkét, feltehetően lopott gépkocsit lefoglalták.

 

 

A rendőrök február 21-én délelőtt Sződligeten, egy parkolóban lezárva megtalálták a fekete Audi A5-öst is. Ellenőrizték, és kiderült: egy német állampolgártól tulajdonították el Szigetvárról. A nyomozók február 23-án késő este megtalálták azt a telephelyet, ahol az elkövetők lopott gépjárműveket pihentettek. Vácon, a volt kötöttárugyár területén bérelt csarnokban és a telephely félreeső pontjain két tucat kétes eredetű járművet – köztük egy munkagépet, egy BMW, egy Kawasaki és két KTM motorkerékpárt –, valamint több teherautónyi gyanús alkatrészt találtak a zsaruk. A zömében Audikat, BMW-ket a nyomozás adatai szerint 2013 eleje és 2015 februárja között lopták el ismeretlen elkövetők külföldön – Németországban, Ausztriában, Csehországban, Görögországban, Szlovákiában, Olaszországban és Franciaországban –, valamint Budapest II., III., IV., XII., XVI. és XVII. kerületében, együttes értékük meghaladja a százmillió forintot.

 


Az alkatrészek eredetét is vizsgálják a rendőrök

 

 


Rendszámtáblák a műhelyben

 

– A négy helyszínről a motorokkal, munkagépekkel együtt 36 járművet foglaltunk le, ezeket az eljárás során visszaadjuk a tulajdonosuknak – mondta Szűcs Béla alezredes, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság felderítő osztályának vezetője. – D. Gábor február 25-én  ügyvédje kíséretében önként jelentkezett a főkapitányságon, orgazdaság bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottunk ellene eljárást, gyanúsítottként hallgattuk ki. A bíróság február 27-én elrendelte előzetes letartóztatását.

 


A bíróság elrendelte D. Gábor előzetes letartóztatását

 

F. Balázs március 5-én szintén ügyvéd kíséretében adta fel magát a rendőrségen. A szintén orgazdaság bűntettével gyanúsított férfi azt állította: többször firtatta a keze alatt megforduló autók és alkatrészek eredetét, kérdéseire megbízójától nem kapott választ. A bíróság március 6-án elrendelte előzetes letartóztatását.

 


F. Balázs őrizetben

 

A Pest megyei zsaruk a nyomozás során tisztázzák, hogyan kerültek a lopott autók Vácra.         

Knáb Imola

FOTÓ: VEZDA LÁSZLÓ, SZABÓ LÁSZLÓ

<< Vissza az előző oldalra