Megfékezte a dühöngőt

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Zsaru Magazin

Bezárkózott lakrészébe, és gázpalackok felrobbantásával fenyegetőzött ercsiben G. Ferenc (37). Csak a körzeti megbízottra hallgatott, aki végül testi kényszer alkalmazása nélkül megfékezte a férfit.

– A rádión hallottuk a riasztást: a helybéli G. Ferenc összevitatkozott a rokonaival, nyomdafestéket nem tűrő szavakkal acsarkodik az udvaron – eleveníti fel a március 24-én kora délután történteket Bali Imre törzszászlós, az Ercsi Rendőrőrs körzeti megbízotti csoportjának vezetője. – Kollégáimmal, Szilukács Krisztián főtörzsőrmesterrel, Kiss Gábor törzsőrmesterrel és Vásári Dénes főtörzsőrmesterrel azonnal a megadott címre indultunk. Tudtuk, G. Ferencnek többször volt már dolga a hatósággal, megesett, hogy rendőrre támadt.

 

Bali Imre törzszászlós: G. Ferenc tudta, állom a szavam

 

Amikor a körzeti megbízottak a helyszínre értek, a férfi az udvar közepén tombolt. Zárt kapu mögül szórta szitkait, többször kijelentette, portájára zsaru be nem teszi a lábát. Terrier fajtájú harci kutyáját a rendőrök ellen hergelte, majd rájuk is eresztette – a gazdájánál megfontoltabb eb azonban egyszerűen elporoszkált. A 37 éves férfi ekkor a ház felgyújtásával, az épületben tartott gázpalackok felrobbantásával fenyegetőzött, majd lakrészébe zárkózott. „Ötpontos biztonsági ajtó, ide be nem jönnek” – mondta élettársának, majd felbontott egy palack whiskyt. Bali törzszászlós és Kiss Gábor törzsőrmester az ajtónál maradt, a többi zsaru a környéken élők biztonságáról gondoskodott.

– A környező nyolc házból 38 lakót biztonságba helyeztünk, kétszáz méteres körzetben lezártuk Ercsi Savanyúrét városrészét – mondja Vásári főtörzsőrmester. – Mentőt hívtunk, közben elindult Székesfehérvárról a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság mélységi ellenőrzési és közterületi támogató alosztályának (mekta) egysége, és a helyszínre indult egy tárgyalótiszt is.

Mégsem a mekta vagy a túsztárgyaló vetett véget a veszélyes szituációnak. G. Ferencet felhívta egy ismerőse telefonon, a zaklatott férfi azt mondta neki: „Imre bácsival akarok beszélni!”

– A zárt ajtón keresztül próbáltam hatni rá – emlékszik Bali Imre. – Vállaltam, hogy csak én intézkedem vele szemben, és kórházba viszem. Ismert, mint mindenki a településen, tudta, mindig  állom a szavam. Kijött, megbilincseltem, majd a mentővel a dunaújvárosi Szent Pantale-on Kórház pszichiátriai osztályára kísértem.

Másnap G. Ferencet a kórházból előállították a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságra. Közveszéllyel fenyegetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás, szabadlábon védekezik.

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: BARTALUS LAURA

<< Vissza az előző oldalra