Megmondjuk nyíltan

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Zsaru Magazin

Nyílt napot tartott a XVIII. Kerületi Rendőrkapitányság.

A kerület 450 diákja ismerhette meg a zsaruk feladatait, munkaeszközeit és azokat is, akikkel gyakran dolgoznak együtt, hogy fenntartsák a közbiztonságot, megelőzzék vagy üldözzék a bűnt.

Mire lenne kíváncsi, ha egyetlen kérdést tehetne fel egy zsarunak? Ezt kérdezzük egy tízévesforma kisfiútól, aki a XVIII. Kerületi Rendőrkapitányság nyílt napjának forgatagában nézelődik. A fiatalúr gondolkodik egy kicsit, aztán rávágja:

– Azt kérdezném, hogy milyen fegyverei vannak.

Bólintunk: igen, ez így rendben is van. A gyerekek számára valóban az a legmisztikusabb, hogy a rendőrnek fegyvere van, a munkája olykor veszélyes, kalandos. Látja őt filmekben, az utcán intézkedés közben, esetleg száguldó szolgálati autóban, de azt, hogy a rendőri munkának mennyi alig látható ága-boga van, azt nyilván nem tudja. Talán pontosabb, ha azt mondjuk: eddig nem tudta. Mert itt, a nyílt napon kérdezhet bármit. Akár a fegyverekről is.

 

„Bízzanak bennünk!”

Május 9-e van, borongós, esős délelőtt, így aztán a nyílt napon mindenki inkább a kapitányság udvarán felállított bemutató sátrakba húzódik. És mivel sokan vagyunk, kicsit olykor szűk a hely, de ez jó, mert a tömeg az érdeklődést jelzi.

– Ez a nyílt nap immár a harmadik nálunk – mondja Jánosik István ezredes, a XVIII. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője. – A gyerekek filmeken nőnek fel, és sokszor összetévesztik az ott látottakat a valósággal. Ezért mi egy-egy ilyen nyílt napon igyekszünk megmutatni nekik, hogy milyen a mi munkánk valójában, mi mindennel foglalkozunk azon kívül, amit az utcán látnak, és amit a hírekben olvashatnak. Szeretnénk elmondani azt is, hogy bízzanak bennünk, arra biztatjuk őket, hogy kérdezzenek bátran. Számos szervezettel dolgozunk együtt az önkormányzattól kezdve, a katasztrófavédelmen, a polgárőrségen és a kerületi Kábítószer Egyeztető Fórumon, a Magyar Honvédség Toborzó Irodán és a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróságon keresztül a Rákosmenti Mezei Őrszolgálatig. Úgy gondoljuk, hogy a közös problémákat csak közösen lehet megoldani ezen a közel negyven négyzetkilométeres területen, ami a kerületet jelenti. Ezért jelenünk meg egy-egy ilyen rendezvényen is közösen.

Kavarognak a gyerekek az udvaron, sokan fényképezik Fodor Szabolcsot, aki egy nyugodt, békés lovon kocog ide-oda. Ő a Hagyományőrző Rendőrszázad tagja, a hagyományőrző rangja szerint rendőrbiztos, ruhája szerint az 1900-as évek elejéről csöppent a rendezvényre. De a régmúltra emlékeztetnek a korabeli rendőrautók, köztük az 1980-as évekből megmentett Lada kombi is, amellyel annak idején a zsaruk a bűn nyomába eredtek.

 

A kerületnek is fontos

A múlt különlegességein kívül a jelenkor érdekességei is láthatók az eseményen, amely kiemelten fontos a rendőrök számára is. Ők ezen a napon munkájuk máskor alig vagy egyáltalán nem látható szeleteit mutatják meg az iskolásoknak és az érdeklődőknek. A rendőrkapitányság udvarán sátrak sokasága áll most. Az egyikben például Heincz Géza százados, bűnügyi technikus ismerteti meg a gyerekeket igencsak rejtélyes eszközökkel. Beszél a nyomokról, a nyomrögzítésről, csipeszeket, mércéket, marabu- és teveszőr ecseteket mutat, és kérésre ujjnyomot is rögzít. Egy újabb sátorban Major Judit százados a tanúkihallgatás rejtelmeibe vezeti be a diákokat. A gyerekek hallottak már áldozatról és bűnözőről, de arról általában nemigen hallanak, hogy belőlük tanú is lehet. Bűneset vagy baleset tanúja. Emitt, a bűnmegelőzési szekcióban egy Mobil Bűnmegelőzési Centrum, azaz egy kisbusz látható, amely az ország bármely pontjára eljuthat, hogy a bűn- és baleset-megelőzésről tartott előadásokat segítse eszközeivel, szakembereivel. Amott meg egy sátor, amely lakást imitál, a gyerekeknek az a feladatuk, hogy tépőzárral ellátott védőrendszereket helyezzenek oda, ahová szerintük célszerű.

– A kerület iskoláiból több mint 450 gyerek látogat el ma a nyílt napra, és ez nagyon fontos a kerületi önkormányzat számára is – állítja Galgóczy Zoltán alpolgármester. – Jó, ha egy-egy ilyen érzékenyítő esemény kapcsán kialakul a rendőrökről a valós kép. A résztvevők megtudják, hogy ők értünk dolgoznak, azért vannak, hogy fenntartsák a közbiztonságot, megelőzzék vagy üldözzék a bűnt, ami mindannyiunk érdeke. Nagyon fontos, hogy az ilyen fórumok közelebb hozhatják a civileket, akár a diákokat is a rendőrökhöz. Akiknek a munkája szerintem nem szimpla foglalkozás, hanem egy magasztos hivatás. Mi pedig büszkék vagyunk arra, hogy ilyen rendőreink vannak, a kerületben évről évre csökken a bűncselekmények száma, ma már alapvetően biztonságos környék a miénk.

 

Erdő, mező, drog

Emitt egy új autószimulátorban tanulják a fiatalok, milyen a közlekedésben részt venni, amott a testpáncélt próbálgatják. Az eseményen megjelentek a Budapesti Fegyház és Börtön munkatársai is, így a diákok nemcsak a bűnmegelőzésbe és a bűnüldözésbe tekinthettek bele, de azt is láthatják, milyen helyre kerülnek a bűnelkövetők. Hallhatnak ezenkívül a kábítószer veszélyeiről is.

– A drog egyre veszélyesebb probléma, mi pedig a jövőért, egy egészséges társadalomért dolgozunk – figyelmeztet Tóth Kálmán önkormányzati képviselő, a kerületi Kábítószer Egyeztető Fórum elnöke. – Ez a szervezet a drogprevencióval, a felderítéssel, az addiktológiával és a látókörünkbe került szenvedélybetegek segítésével foglalkozik. Sok drámai helyzettel találkozunk, és tudjuk, hogy a kábítószer jelen van a társadalomban, nem lehet úgy tenni, mintha nem lenne. Minden lehetséges fórumon igyekszünk beszélni erről a problémáról, így itt is. A kábítószer veszélyeiről Hamar János addiktológus tanácsadó mesélt a gyerekeknek.

Furának tűnik a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat jelenléte, de hamar kiderül, fontos együttműködés az övék a zsarukkal.

– A Rákosmenti Mezei Őrszolgálat öt kerületben teljesít szolgálatot – mondja Bátovszki Gábor, az őrszolgálat munkatársa. – a X., XV., XVI., XVII. és XVIII. kerületben látunk el feladatot napi 12 órában. Az erdőket, mezőket igyekszünk megvédeni az illegális hulladékok kihelyezésétől, a falopásoktól, az orvvadászoktól, merthogy ezekben a kerületekben az őztől a rókán és a kis szőrmés ragadozókon keresztül a vaddisznóig nagyon sok erdei állat él. Tanösvényeket, tűzrakó helyeket építünk ki, óvodásokat viszünk kirándulni. És persze az általános természetvédelmi feladatokat is ellátjuk, igyekszünk rávenni az embereket arra, hogy ők is óvják, védjék a természetet. Télen az erdőkbe húzódott hajléktalanokat igyekszünk megmenteni, gyakran járőrözünk együtt a rendőrökkel.

A Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola és a Kőbányai Happy Dog Kutyaiskola civiljei bemutatókkal tarkították és színesítették a rendezvény programjait.   


Trencsényi Zoltán
Fotó: Fülöp Máté

<< Vissza az előző oldalra