Mesterek két keréken

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Zsaru Magazin

Az Országos Rendőr-főkapitányság-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) és a Magyar Autóklub megbízásából idén a Komárom-Esztergom Megyei Balesetmegelőzési Bizottság szervezte a Ki a mester két keréken? elnevezésű verseny országos döntőjét a Tatai Olimpiai Központban, illetve a Tatai Városi Sportcsarnokban május 21–22-én.

A néhány éve mind divatosabb biciklis közlekedés kitűnő lehetőséget nyújt arra, hogy a fiatalok a kétkerekű eszköz segítségével, játékos vetélkedők során sajátítsák el a közlekedési ismereteket, és készüljenek fel arra az időszakra, amikor autósként, motorosként vesznek majd részt a forgalomban. De az is jó eredmény, ha kerékpárosként a közlekedés megbízható és ügyes résztvevői lesznek.

A Ki a mester két keréken? elnevezésű vetélkedő pedig ugyancsak alkalmat ad az általános iskolások közlekedésbiztonsági, baleset-megelőzési ismereteinek és jártasságának felmérésére, ezek további oktatásának és nevelésének módszertani segítésére, a fiatalok közlekedési kultúrájának magasabb szintre emelésére. Lehet persze, hogy mindez túl hivatalosan hangzik, pedig ezt is le kell írnunk, hiszen a könnyed versengés mögött komoly tartalom található. És ez a tartalom a döntő során is megmutatkozott, ahol 10–12 éves tanulók vettek részt, összesen 40 diák, valamennyi megyéből egy fiú és egy leány, valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányság csapata.

A rendezvényt Berzai Zsolt alezredes, az ORFK-OBB osztályvezetője nyitotta meg, a jelenlévőket Milus Gábor ezredes, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese, valamint Marinka István, a Magyar Autóklub főtitkárhelyettese köszöntötte.

A verseny első napján a Tatai Olimpiai Központ különtermeiben töltöttek ki a résztvevők egy 25 kérdésből álló tesztlapot. Az ORFK-OBB által összeállított feladatsor megválaszolása valóban behatóbb közlekedési és baleset-megelőzési ismereteket igényelt, továbbá megalapozott KRESZ-tudást is.

A városi, majd a megyei selejtezőkből a döntőbe jutott csapatok versenyzőinek azért nemcsak a versengés jutott, hanem a kikapcsolódásra is adódott alkalom. Az első nap izgalmai után részt vehettek egy tatai városnézésen, sárkányhajózhattak az Öreg-tavon, és még tűzijátékkal is szórakoztatták őket a szervezők.

Másnap már a gyakorlati tudásukról kellett számot adniuk. A Tatai Városi Sportcsarnokban került sor az ügyességi feladatra, amelynek során a résztvevőknek egy akadálypályán kellett végighaladniuk, biztonságosan használva a kétkerekűt. Hol párhuzamos elemek között gurultak, hol szlalompályát gyűrtek le minél gyorsabban, hol menet közben vittek át egy-egy tárgyat egyik helyről a másikra, hol fűrészfogas, hol meg ferde pallón ügyeskedtek, másutt meg lengőkapuk és bújólécek nehezítették haladásukat. De mivel gyakorlott kerékpárosok jutottak a döntőbe, a legtöbben igen ügyesen mozogtak az akadálypályán.

Heves megye csapata lett az első, a Pest megyei diákok az ezüstérmesek, a harmadik hely pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg versenyzőié. Az egyéni első két helyezett fiú és lány képviseli az országot a Magyar Autóklub színeiben az európai versenyen, amelyet a svájci Genfben rendeznek majd.


Trencsényi
Fotó: Fülöp Máté

<< Vissza az előző oldalra