Rendőrnapra készülve

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Zsaru Magazin

A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai immár kilencedszer „szállják meg” a Városligetet az Országos Rendőr- és Tűzoltónap alkalmából április 27-én. Látványos bemutatókkal, koncertekkel és a gyerekeknek szóló programokkal várnak minden érdeklődőt.

A megszokott lebonyolításhoz híven a zsaruk idén is a tűzoltókkal karöltve, de mégis elkülönülve veszik birtokba az évek óta jól bevált Városligetet.

– A palettán lévő lehetőségeink maximális kihasználásával szeretnénk emlékezetessé tenni az idei rendőrnapot is – ismertette Hegyesi Melinda százados, a Budapesti Rendőr-főkapitányság megbízott kommunikációs osztályvezető-helyettese. – A helyszín kijelölése kapcsán is hagyománytisztelők vagyunk, bár a Városligetben zajló építkezések miatt egy cseppet közelebb húzódunk a Vajdahunyad várához.

A rendőrök bárkit szívesen látnak a rendezvényen, legyen akár olyan érdeklődő, aki célirányosan a meghirdetett program valamelyikére érkezik, vagy csupán az arra tévedők kíváncsiak a zsaru- és tűzoltóvilágra.

– A korábbi évek tapasztalatai szerint az idei rendőrnapi rendezvényünkön is több ezer embert szórakoztatunk majd. Az érdeklődők korosztálytól függetlenül látogathatják a felállított sátrakat és színpadokat, akár családostul, akár legyenek egyedülállók, idősebbek, illetve fiatalok. Szervezett keretek között csoportokat is várunk. Arra számítunk, hogy az országosan közel 4000 rendészeti irányultságú képzésben részt vevő középiskolás érkezik hozzánk. A rendezvény helyszínén, a III. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny országos döntőjében és a Kadétok Rendészeti Csapatversenyén a rendészeti pályaorientációs képzésben részt vevő diákok közül a legjobbak adnak számot felkészültségükről, ügyességükről, valamint fizikai állóképességükről. Emellett nem titkolt szándékunk a toborzás, ezenkívül szeretnénk megmutatni a szervezet ezerarcú jellegét és magasztos céljait – vázolta Hegyesi Melinda százados.

A hivatalos programok 9 órakor kezdődnek. Ekkor látványos járműfelvonulás veszi kezdetét a Szent György térről indulva, melynek végállomása a Hősök tere. A megérkezés helyén közösen szólaltat meg dallamokat a Készenléti Rendőrség Zenekara és a Katasztrófavédelem Központi Zenekara, előadásukat felvonulást követően folytatják a Városligetben felállított nagyszínpad előtt. A rendezvényt a Himnusz meghallgatása és a két szervezet vezetőjének beszéde nyitja meg.

– A délutánig tartó bemutatók között az állatbarátoknak többször is a kedvében járunk. Mindig ki szokta váltani a közönség elismerését a Készenléti Rendőrség lovas alosztályának és kutyás alosztályának produkciója. Nagyon bízunk benne, hogy ez most sem lesz másként. Természetesen a sorból nem maradhatnak ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság állományának kutyás rendőrei sem. Felkértük a Magyar Honvédség Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárját, akik zenés díszelgés keretében fegyveres alaki bemutatóval készültek erre a napra. A társszervek közül megmutatja magát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Merkúr bevetési egysége, tagjaik előadása két részből áll majd, egyrészt légpuskalövészetet tartanak, valamint a színpad előtti területen elfogást imitálnak, aztán gépjárművédelmi és személyvédelmi gyakorlatok sorával szeretnék elkápráztatni a közönséget. De lesz tonfás bemutató is: tonfapörgetési technikákat mutat be a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportegyesület Tonfa Szakosztálya. A Városliget levegőjét pedig három, kötelékben repülő szolgálati helikopter forgószárnyai frissítik a magasból. Délután nagyobb tömegekre számítunk, hiszen a nagyszínpadon 14 órától Wolf Kati ad kiszenekaros élő koncertet. A legkisebbeknek gyermekudvaron felállított kisebb színpaddal készülünk, ahol fellép a Napvirág Zenekar, a Rave Dance Sporttánc Egyesület, Tomi bohóc, majd remélhetőleg a délutánt Pintácsi Viki gyerekműsora koronázza meg. Emellett lesz arcfestés, lufihajtogatás, továbbá a fölösleges energiát az apróságok az ugrálóvárakban és csúszdákon vezethetik le – sorolta a programokat a százados.

A programok színvonalas megvalósításában évek óta a zsaruk segítségére van a Nemzetközi Oktatási Központ, a Terrorelhárítási Központ, a polgárőrök és más társszervek. Az elmúlt években a rendőrnapi rendezvény szervezésében már nagy tapasztalatot szereztek a zsaruk, felhőtlen kikapcsolódásra, jó hangulatra számíthatnak ezúttal is az érdeklődők. A szervezők már hónapokkal az esemény előtt nekiláttak a munkának, ez korábban is így történt. Minden kíváncsiskodót, illetve a szervezet munkája iránt érdeklődőt szeretettel várnak április 27-én a városligeti IX. Országos Rend­őr- és Tűzoltónapra.           

FENYVESI
FOTÓ: BÉRES MÁRTON, ZSARU-ARCHÍV

 

<< Vissza az előző oldalra