Sokoldalú fehérgyarmatiak

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Zsaru Magazin

Csendes vidék, mégis változatos kihívásokkal találkoznak az ország északkeleti perifériáján dolgozó zsaruk.

Nem maradnak tétlenek a mindennapok, a tranzitút és megoldásra váró helyi feladatok adják a leckét a kapitányság rendőreinek.

A Fehérgyarmati Rendőrkapitányság természeti értékekben bővelkedő illetékességi területe a Szatmári-síkságon terül el. Fekvésének meghatározó tényezője Ukrajna, Románia és Magyarország hármas határvonala. Keleten 40 km hosszan Ukrajna határolja, 15 km-es határszakaszon pedig szintén államhatár húzódik, mely Romániával jelent közvetlen szomszédságot. Illetékességi területén, a Kölcsei Rend­őrőrs közelségében van a Tiszabecs közúti határátkelőhely, mely alapvetően befolyásolja a környék közlekedési viszonyait. Az ötven településből álló térségben rendőri szempontból Fehérgyarmat, Rozsály és Kölcse a leginkább hangsúlyosak. Fehérgyarmat a kapitányság központja, míg Rozsály és Kölcse településeken egy-egy rendőrőrsről látják el a szolgálatot. Az országos tendenciákhoz hasonlóan a kisebb lélekszámú falvakban inkább idősebbek élnek, a fiatalabb generáció a város és a nagyobb települések felé húzódott. A helyi népesség jellemzően mezőgazdaságból él, de kis- és középvállalkozások is kiveszik a részüket a foglalkoztatásból. A térség érintetlen környezete, horgászvizeinek száma jelentős, főként ennek köszönhető a nyári időszakokban megélénkülő turizmus.

– A külső határ közelsége, illetve a hármas határ alapvetően befolyásolják feladataink jellegét – magyarázta Takács Zsolt ezredes, a Fehérgyarmati Rendőrkapitányság vezetője. – A migrációs nyomás nem jelentős a térségben, de fel-felbukkan a jelenség.

A fehérgyarmati leterheltségét és létszámadatait tekintve kis kapitányságnak számít. Működését két osztály jogállású részleggel, a bűnügyi és a rendészeti osztállyal látja el, melyeknek alárendelve dolgozik a két rendőrőrs állománya.

– A kisebb lélekszámú települések rendőri felügyeletét 26 körzeti megbízottal biztosítjuk. A statisztikai adatok összességében kedvezően alakulnak. A regisztrált bűncselekmények számában az elmúlt öt esztendőben jelentős változásokat értünk el. Sikerült a bűncselekmények számát 800 alá csökkenteni, ami 2018-ban a korábbi évekhez képest is tovább mérséklődött, csupán 418 aktával zártuk az évet. Különösen örvendetes, hogy ezek közül a köznyugalmat markánsan befolyásoló emberölést tavaly nem regisztráltunk. A közlekedési mutatók alakulására rányomja bélyegét a kapitányság határterületi fekvése. Baleseti gócpontnak leginkább a 491-es út számít, mely az M3-as autópályát köti össze a határátkelőhellyel, nem mellesleg pedig kettészeli Fehérgyarmatot. A másik jelentősebb forgalmat lebonyolító útszakasz a Romániából Vásárosnamény felé tartó 4971-es út. Mindkét útvonalon rendszeres ellenőrzésekkel és demonstratív jelenléttel igyekszünk minimalizálni a közlekedési deficitet. A szatmári pálinka hírneve közismert, és a térség hagyományaihoz is hozzátartozik a pálinkafogyasztás. Ennek sajnálatos hátulütői az ittas vezetésekkel kapcsolatos rendőri intézkedések. E tekintetben a statisztikai adatok stagnálnak, annak ellenére, hogy a területünkön egymást érik a finn módszerrel végzett ellen­őrzések – számolt be az ezredes.

A fehérgyarmati nyomozókat május 22-én délelőtt a tiszabecsi határátkelőhöz kérték a határrendészek. Egy ukrán–román kettős állampolgárságú férfit igazoltattak, aki egy bolgár honosságú autóval közlekedett. A határon szolgálók az X5-ös BMW műszaki adatlapjának bejegyzését hamisnak vélték, illetve észrevették, hogy a dokumentum nem tartalmaz vízjelet.

– A férfit meghallgattuk a történtekkel kapcsolatban, később igazságügyi szakértő állapítja majd meg a dokumentum eredetét – tette hozzá Petruska Zoltán zászlós, bűnügyi technikus. – Egyelőre lefoglaltuk az iratot, a szakértő álláspontjától tesszük függővé a nyomozás további menetét.

Déltájban a városi körzeti megbízottakat egy családi házhoz irányította a megyei tevékenységirányítási központ.

– Egy nő bejelentette, hogy meglátogatta szemközti szomszédját egy vitás kérdés tisztázása végett – ismertette Széles László törzszászlós, körzeti megbízott. – A nézeteltérés tettlegességig fajult, a férfi megszorította a karját, majd felpofozta. A bántalmazás során hámsérülést szenvedett, ezért a helyszíni nyilatkozata alapján kitöltöttünk egy adatlapot, és jogi felvilágosítást adtunk.

Fehérgyarmat központi részének közlekedési kontrollját két járőrpáros végezte május 22-én délután.

– Dinamikus ellenőrzés volt a feladat – magyarázta Kondor Péter főtörzszászlós, szolgálatirányító parancsnok. – Elsősorban az autósok elsőbbségadását gyalogátkelőhely közelében, és a körforgalom elhagyásakor gyakran elfelejtett irányjelző-használatot figyeltük.

A körforgalomhoz közelebb eső járőrök kamerafelvételt készítettek, és szabálytalanság esetén jeleztek a tőlük 100 méterre lévő kollégáiknak, akik kiterelték a szabálysértőket. Az ellenőrzés megkezdése után néhány perccel két gépkocsit állítottak meg szabálytalanság okán a zsaruk. Mindketten elmulasztották használni az irányjelzőt a körforgalom elhagyásakor. Az egyik ellenőrzött, egy magyar nő először nem ismerte el a szabálysértést, látni akarta a felvételt, majd egy román férfi vitatta felületességét. A külföldit előállították a kapitányságra, és gyorsított eljárás lefolytatása céljából átadták az igazgatásrendészeti előadóknak. A szabálysértés miatt kiszabott pénzbüntetés befizetését a rendőröknél lévő POS-terminálon azonnal megtehette.

A kapitányság minden irányba igyekszik nyitni a lakosság felé, és egyre inkább hangsúlyt fektet a megelőzésre.

– Nemrég tettem le a DADA-vizsgát, és szeptembertől kezdek a Kölcsey Ferenc Általános Iskolában. Felmenő rendszerben fogok harmadik évfolyamos tanulókat látogatni, már nagyon várom! Pedagógus voltam 14 évig, de ez most más lesz egy kicsit – osztotta meg Szabóné Dobos Éva főhadnagy, a Fehérgyarmati Rendőrkapitányság fővizsgálója.

– A jelenlegi eredményeink büszkeséggel töltenek el, de azt is látjuk, hogy milyen területeket kell még fejlesztenünk. Munkatársaim elkötelezettek a jobbító szándékú újítások mellett, ennek pedig a jövőre nézve csakis pozitív következményei lehetnek – vetítette előre a rendőrkapitány.   

Fenyvesi
Fotó: Marosfalvi Péter

<< Vissza az előző oldalra