Így közlekedjen zivataros időben

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Több megyében várható heves zivatar, szél és akár jégeső is. A sebesség csökkentésével, több odafigyeléssel a balesetek nagyobb eséllyel elkerülhetőek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2021. augusztus 15-én 22 óra 40 perckor kiadott riasztása szerint Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyék területére heves zivatarok, szél és jégeső is várható.  

Megváltozott időjárási körülmények között a közlekedés is kockázatosabb. A járművezetők és a gyalogosok általában a megszokottnál figyelmetlenebbek, sok esetben türelmetlenebbek.

Az évszak egyik sajátossága a váratlanul lezúduló, özönvízszerű esőzés, mely próbára teheti a gépjárművezetőket.  A látótávolság hirtelen csökkenésén túl az autósok nagy része nem számol az úgynevezett „vízen futás” veszélyeivel. Ilyenkor a kerék fokozatosan elveszíti kapcsolatát az úttesttel, „felfut” a vízre, és a tapadás megszűnése miatt a jármű kormányozhatatlanná válik. Mindez akkor alakul ki a legkönnyebben, ha a nagy sebesség kopott gumiabroncsokkal párosul. 

Nagyon fontos, hogy zivatarban, illetve jelentős esőzés esetén, továbbá, ha az úttesten a víz nem képes elfolyni, vagy magunk előtt vízátfolyást látunk, késedelem nélkül csökkentsük le járművünk haladási sebességét, és a kormányt fogjuk stabilan, két kézzel. Ha már a jármű a nagy víztócsában halad, akkor az intenzív fékezés kerülendő, helyette alapvetően a gázelvételes, motorfékes lassítást alkalmazzuk.

Az autógumi futó felületének bordázatát nyáron is ellenőrizni kell, zivatar idején azonnal csökkentsük a sebességünket, vagy álljunk félre, és ha csendesedik az eső, akkor folytassuk utunkat.

További baleset-megelőzési tanácsokat ide kattintva olvashat. 

 

..., hogy mindenki hazaérjen!

 

 

 

 

<< Vissza az előző oldalra