DNS szűrés

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az egyes eszközökön (PC, notebook, okostelefon) és a router beépített szolgáltatásai mellett létezik egy hatékonyabb megoldás az interneten elérhető tartalmak szűrésére. Ez a DNS szűrés.

Mi az a DNS?

A kiszolgálók (más néven szerverek pl. a honlapok) azonosítása a számítógépes hálózatokon, így az interneten is, az IP cím segítségével történik. A honlapok és más kiszolgálók IP címének megjegyzése azonban igen nehézkes lenne, ezért bevezették a domainnevek rendszerét. A domainnév segítségével könnyen megjegyezhetjük a honlapok vagy akár más kiszolgálók elérhetőségét. A domainnevet és a kiszolgáló IP címét azonban egymáshoz kell rendelni, ezt a feladatot látja el a Domain Name System (DNS) vagy magyarul a tartománynévrendszer.

DNS gyakorlatilag egy internetes telefonkönyv, aminek a segítségével meghatározható a domainnévhez tartozó IP cím. (pl. www.google.com – 172.217.1.238 - ezt a számsort a böngésző címsorába beírva megnyílik a Google honlapja). Ehhez azonban mind a választott domainnevet, mind a hozzá tartozó IP címet regisztrálni kell a DNS-ben a kiszolgáló üzemeltetőjének (az előbbi esetben a Google-nak).

Amikor a böngészőbe beírjuk egy honlap címét (pl. www.google.com), a böngésző elküld egy kérést a DNS-szervernek, ami megmondja, hogy az adott domainnévhez milyen IP cím (172.217.1.238) tartozik (ez a névfeloldás), majd a böngésző az IP cím ismeretében csatlakozik a honlap kiszolgálójához és betölti a honlapot. A böngészők a korábban látogatott honlapok IP címét eltárolják, így újabb megnyitás esetén nem kell a DNS szerverhez fordulni. Ha az eltárolt IP címeket töröljük, akkor a böngésző ismét a DNS szervertől kéri le az IP címet.


DNS szolgáltatás

A DNS szervereket általában az internetszolgáltatók működtetik, így ezek eléréséhez nincs szükség semmilyen beállításra. Előfordulhat azonban olyan helyzet, amikor az internetszolgáltatóétól eltérő DNS szervereket érdemes igénybe venni. Ilyen esetben a DNS szerverek IP címét be kell állítani a számítógépen vagy otthoni hálózat esetében a routeren.

Internetszolgáltatótól független DNS (továbbiakban külső DNS) szolgáltatást több szervezet is biztosít. Ezek használatával gyorsabb lehet a névfeloldás és így a böngészés is. Ezeken kívül lehet még más előnye is az alapértelmezett DNS szerverek cseréjének. A külső DNS szerverek segítségével biztonságosabbá tehető az internethasználat:

  • tartalomszűrés: korlátozhatóak a felhasználó által elérhető oldalak, vagyis a veszélyes, káros vagy felnőtteknek szóló tartalmak nem jelennek meg,
  • a rosszindulatú programokat tartalmazó vagy adathalász oldalakat blokkolják.

A káros oldalakkal kapcsolatos névfeloldási kéréseket a DNS szerver figyelmen kívül hagyja, nem küldi vissza az oldal IP címét, így azt a böngésző nem nyitja meg.

Fontos, hogy a böngésző által korábban eltárolt IP címeket törüljük, mivel azok törlésig nem érvényesül a szűrő hatás.

A különböző szolgáltatók hasonló, de részleteiben eltérő szolgáltatásokat nyújtanak. A legtöbb szolgáltatás ingyenesen, regisztráció nélkül is igénybe vehető, a szolgáltató DNS szervereinek beállításával.


Külső DNS-szolgáltatás beállítása

Amennyiben külső DNS-szolgáltatást a számítógépen állítjuk be, úgy annak hatása csak arra fog korlátozódni. Ha routeren állítunk be DNS-szolgáltatást, az minden olyan eszközt érint, amelyiken nincs beállítva másik DNS szolgáltatás.

DNS beállítása Windowsban https://bluegep.net/2018/09/windows-10-ipv4-dns-kiszolgalocimek-manualis-beallitasa-a-halozati-adaptereknel/

A routeren történő külső DNS beállítás módjáról a router felhasználói útmutatójában találhat információkat.

Ha tehát a gyermekek védelme érdekében az otthoni routeren beállítjuk a szűrést biztosító DNS szervert, akkor a csatlakozó eszközök mindegyikén csak a szűrt tartalom lesz elérhető. Ha van olyan számítógép, amelyiken szűrés nélkül szeretnénk használni az internetet, akkor azon egy másik DNS szervert, pl. az internetszolgáltatóét kell beállítani.

A DNS szűréssel kapcsolatos további bejegyzések:

<< Vissza az előző oldalra