Az ügyészségen a „csecsemős ügy”

Létrehozás dátuma:
Feltöltő szerv:
Vas Megyei Rendőr-főkapitányság

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya vádemelési javaslattal fejezte be egy, a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházból elvitt kisbaba ügyében indított nyomozást.

Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, a szombathelyi egészségügyi intézmény egyik dolgozója jelezte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába, hogy aznap, 2014. július 9-én 15 óra 40 perc és 16 óra közötti időpontban a Szülészet-Nőgyógyászati Osztályról eltűnt egy előző nap született csecsemő.

A bejelentést követően a főkapitányság és a Szombathelyi Rendőrkapitányság munkatársai haladéktalanul megkezdték az elsődleges intézkedéseket. Az adatgyűjtés és a tanúk kihallgatása során a vasi rendőrök látókörébe került egy, a cselekménnyel összefüggésbe hozható szombathelyi lakos. A 31 éves férfi tartózkodási helyének mielőbbi megállapítása érdekében a lakosság segítségét kérték a nyomozók. A helyiek együttműködésének is köszönhetően, a bejelentéstől számított egy órán belül, unokanővére szombathelyi lakásán megtalálták a keresett személyt és a csecsemőt. A gyermeket az Országos Mentőszolgálat munkatársai azonnal visszavitték a kórházba.

A nyomozás során megalapozottá vált a gyanú, hogy az újszülöttet előre kitervelten, engedély nélkül, azzal a szándékkel vitte el a 38 éves Cz.-né O. Klára és unokaöccse, P.-K. Zoltán, hogy később a kicsit a nő a saját gyerekeként nevelje majd fel. A gyanúsítottak egy, kizárólag a kórházi dolgozók által használt bejáraton keresztül távoztak a csecsemővel.

Megalapozott a gyanú, hogy a bűncselekmény elkövetését megelőző héten egy 22 éves szombathelyi nő munkavégzésre jelentkezett az intézményben azért, hogy terepszemlét tartson. Kiderült, hogy H. B. Erzsébet hamis magánokirat felhasználásával szociális gondozó gyakornoknak adta ki magát és így akart munkát vállalni.

 

Az azóta már három hónapos kisbaba jól van és családja körében cseperedik. Az intézmény részéről büntetőjogi felelősség nem merült fel.

 

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai a szükséges szakértői vélemények beszerzését követően befejezték a nyomozást és az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal küldték meg a Szombathelyi Járási Ügyészségnek.

 

A személyi szabadság megsértése bűntett és a családi jogállás megsértése bűntett kísérlete elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatott Cz.-né O. Klára és P.-K. Zoltán előzetes letartóztatásban, míg H. B. Erzsébet hamis magánokirat felhasználása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt szabadlábon várja az eljárás folytatását.

<< Vissza az előző oldalra